Festivalul Sarmalelor de la Praid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A 11-a ediTie a Festivalului international al Sarmalelor a avut loc la finele saptamanii trecute, in localitatea harghiteana Praid, o manifestare unica ce atrage, an de an, mii de vizitatori din tara

A 11-a ediTie a Festivalului international al Sarmalelor a avut loc la finele saptamanii trecute, in localitatea harghiteana Praid, o manifestare unica ce atrage, an de an, mii de vizitatori din tara si strainatate. La fel s-au petrecut lucrurile si la aceasta editie, in care, bineinteles, vedeta a fost sarmaua. Ideea a fost ca romanii si maghiarii sa lase deoparte neintelegerile si sa se intreaca intr-un inedit si pasnic ,razboi al sarmalelor", bucate traditionale cu care se laudau ambele etnii.
Sarmaua ungureasca - de o suta de ori mai mica decat cea romaneasca
Dupa o parada prin comuna a participantilor, acestia s-au pus pe fabricat sarmale, fiecare la cortul sau, in ceaune, uzand strict de foc cu lemne. Treptat, parcul din mijlocul Praidului s-a umplut de mirosuri care de care mai imbietoare, de la cele peste 7.000 de sarmale pregatite. Au concurat 14 ,producatori" din Ungaria (Budapesta, Debretin, Emo si Szolnok), precum si din Cluj, Targu Mures, Alba, Odorheiu Secuiesc si Praid. Delegatiile din Romania au venit si cu formatii de dansuri populare, care au evoluat pe scena din centrul comunei, in timp ce bucatele se preparau. Juriul a avut o grea sarcina in a premia gustoasele produse. Cei din Debretin au prezentat cea mai mica sarma, de o jumatate de centimetru lungime si de 2 milimetri grosime, iar cea mai mare, de o jumatate de metru, a prezentat-o delegatia din Gheorgheni. A mai fost premiata cea mai gustoasa, cea mai picanta, cea mai nastrusnica, dar si cea mai neobisnuita sarma - aici a castigat o sarma legata cu sfoara! Duminica, in celebra salina din Praid a avut loc un concert simfonic, evoluand Teatrul Rock din Budapesta. N-a lipsit un concurs de indemanare auto pentru femei, un campionat de fotbal cu capatani de varza, ungerea ,Cavalerilor verzei", si o prezentare de moda, bineinteles, din componente specifice prepararii sarmalei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite