Festivalul Narciselor la Şercaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţia naturală "Poiana Narciselor", situată la patru km de Şercaia (Braşov), găzduieşte mâine o mare sărbătoare. Tradiţionalul "Festival al Narciselor" se desfăşoară în

Rezervaţia naturală "Poiana Narciselor", situată la patru km de Şercaia (Braşov), găzduieşte mâine o mare sărbătoare.

Tradiţionalul "Festival al Narciselor" se desfăşoară în apropierea satului Vad, acolo unde există un monument natural unic în Europa şi chiar în lume: pe 400 de hectare înfloresc narcisele ("coprine", cum le spun sătenii), care în această perioadă a anului oferă un veritabil spectacol. Rezervaţia naturală este situată între Munţii Făgăraşului şi partea transilvăneană de amonte a râului Olt.

Despre satul lor, cei rămaşi în casele bătrâneşti, dar şi cei plecaţi la oraş spun cu mândrie că este cel mai frumos din Transilvania. Şi sunt greu de contrazis când minunata Dumbravă a Vadului devine primăvara un covor alb de narcise. Vadul, după cum îi spune şi numele, se află pe traseul comercianţilor încă de acum câteva sute de ani. Bătrânii istorisesc că pe aici trecea faimosul "drum regal" (Via Regis), care venea de la Sibiu, prin Făgăraş, şi mergea către Bran, iar de acolo, către Ţara Românească.

Cei care purced pe uliţele din sat la ora prânzului au şansa să audă dangătul clopotului oferit Bisericii Vadului de împărăteasa Maria Tereza, care a vizitat localitatea în 1771, doi ani mai târziu fiind oaspete şi Iosif al II-lea, viitorul împărat al Austriei (1780-1790).

Ca în fiecare an, Consiliul Judeţean Braşov, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Primăria Şercaia organizează la Vad o sărbătoare câmpenească, la care participă ansambluri folclorice din judeţ, iar invitaţi speciali sunt Sava Negrean-Brudaşcu şi Aurel Tămaş, cu orchestra "Doruri Transilvane".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite