Festivalul de Jazz umple Banatul de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiunile şi hotelurile din zona Semenic sunt ocupate complet în perioada celei de-a XII-a ediţii a Festivalului de Jazz de la Gărâna Muntele Semenic va fi la sfârşitul săptămânii

Pensiunile şi hotelurile din zona Semenic sunt ocupate complet în perioada celei de-a XII-a ediţii a Festivalului de Jazz de la Gărâna

Muntele Semenic va fi la sfârşitul săptămânii viitoare cel mai aglomerat punct turistic din vestul ţării. La festivalul de jazz sunt aşteptaţi peste 15.000 de spectatori.

Deşi sunt zeci de pensiuni pe munte şi câteva hoteluri, anul acesta ele au devenit insuficiente, încă din luna aprilie nemaifiind locuri de cazare disponibile.

Cei care nu s-au decis din timp să ia legătura cu administratorii pensiunilor se mai pot caza în camping, unde au toate utilităţile: apă, curent electric, toalete ecologice.

Rezervări din februarie

Printre obişnuiţii festivalului din Semenic se numără şi sute de fani ai jazzului din Germania, care au deja la activ câteva ediţii ale evenimentului. Turiştii germani au fost de altfel şi cei mai precauţi spectatori, ei fiind printre primii care şi-au rezervat locuri de cazare la pensiuni încă de la începutul anului.

"Perioada aceasta este foarte aglomerată, nu mai avem locuri din februarie. Cei care vin în fiecare an şi ştiu cât de greu găsesc cazare au făcut rezervări din timp", a spus Monica Paşcalău, administrator al unei pensiuni de trei stele. Preţul pe care îl plătesc turiştii pentru trei nopţi de cazare şi mic dejun este de 495 de lei.

Locuri insuficiente

Renumele Festivalului de Jazz este atât de mare încât profitul pe care-l fac pensiunile şi hotelurile în doar un weekend este uriaş.

Administratorii spun că şi-ar dori să aibă mai multe locuri de cazare pentru că cererea este uriaşă. "Cu câteva luni înainte de festival se ocupă tot. Am primit sute de telefoane şi am întrebat inclusiv vecinii dacă nu primesc la ei în camerele goale oameni care ar plăti", a spus Monica Bogdan, proprietatea unei pensiuni din zonă.

Zona muntelui Semenic are cel mai mare potenţial turistic din partea de vest, dar sunt foarte puţini investitori care profită de frumuseţea peisajelor.

Organizatorul Festivalului de Jazz de la Gărâna, Marius Giura, spune că dacă ar fi mai multe locuri de cazare, şi numărul participanţilor ar creşte.

"Sunt persoane care nu vor să stea la cort şi hotărăsc în ultimul moment să vină la festival, dar renunţă pentru că nu au unde sta. Investiţiile nu ar fi o pierdere pentru că şi atunci când nu sunt evenimente culturale sunt mii de turişti care vin aici la sfârşit de săptămână", a precizat Giura.

100 de lei abonamentul

Preţul pentru o zi la festivalul din 18-20 iulie este de 40 de lei, iar pentru tot weekendul este de 100 de lei. Anul trecut s-au vândut peste 10.000 de bilete.

Festivalul de Jazz de la Gărâna a început în 1997, la iniţiativa unui grup de iubitori de jazz - Gigi Tăuş, Liviu Butoi, Puba Hromadka, Paul Weiner - care s-au gândit să organizeze un festival internaţional.

Participanţi de mare clasă

Charles Lloyd (SUA), Djabe (Ungaria)
Dominique di Piazza
şi Horia Crişovan
Lars Danielson (Suedia)
Victor Wooten Grup (SUA)
Yellow Jackets feat. Mike Stern (SUA)
Nightlosers (România)
Harry Tavitian and Orient Expres (România)
Jaroslav Smietana (Polonia)
Lithuanian Jazz Trio (Lituania)

Sunt persoane care hotărăsc în ultimul moment să vină la festival, dar renunţă pentru că nu au unde sta
Marius Giura, organizator

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite