Festivalul "George Enescu" nu scapă de Sala Palatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un spaţiu nevibrant, e o iluzie ca într-o sală de 4.000 de locuri să se facă muzică - spune Ioan Holender Deja tradiţional, Festivalul Internaţional "George Enescu", care se va

Este un spaţiu nevibrant, e o iluzie ca într-o sală de 4.000 de locuri să se facă muzică - spune Ioan Holender

Deja tradiţional, Festivalul Internaţional "George Enescu", care se va desfăşura în perioada 1-23 septembrie, a ajuns la cea de a 18-a ediţie. Ineditul acestui festival nu va fi reprezentat însă de invitaţii de marcă - oricum prezenţi, precum la fiecare ediţie - ci în felul în care va fi parcursă ziua de 11 septembrie, a anunţat directorul artistic, Ioan Holender.

Pe 11 septembrie va fi o seară muzicalo-literară în care o serie de personalităţi precum Andrei Pleşu, Nicolae Manolescu, H.-R. Patapievici, Ana Blandiana, Cristian Mungiu şi compozitorul Dan Dediu vor vorbi despre efectele atentatelor teroriste de la New York asupra vieţii şi creativităţii lor.

Marile orchestre din lume vin la Bucureşti

Adrian Iorgulescu, ministrul culturii şi cultelor, a arătat că festivalul va dura o săptămână în plus decât de obicei şi că va fi găzduit în mai multe oraşe - Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov, Sinaia şi Sibiu, alături de Bucureşti. "La Sibiu, care este Capitală Culturală Europeană, vom face o microstagiune a Festivalului Enescu", a precizat acesta.

Concertul de deschidere va avea loc la Ateneul Român, la eveniment fiind aşteptaţi, conform lui Holender, artişti români care sunt cunoscuţi mai mult în străinătate decât în România precum: Nicoleta Ardelean, Roxana Briban, Cellia Costea, Elena Moşuc, Adina Niţescu, Carmen Oprişanu, Alexandru Agache, Szabo Balint, Ştefan Ignat, George Petean şi Marius Vlad. Ei vor fi acompaniaţi de Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

În Bucureşti, manifestările se vor desfăşura la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radiodifuziunii şi Piaţa Ateneului Român. Pe lângă marile orchestre şi ansambluri româneşti, vor participa Filarmonica din Munchen, Orchestre de Paris, London Symphony Orchestra, Filarmonica din Dresda, Oslo Philarmonic, Russian National Orchestra şi Rotterdam Symphony Orchestra. În program sunt prevăzute şi nouă nopţi de muzică barocă.

Sala Palatului - o ciorbă reîncălzită

În pofida nenumăratelor reclamaţii din ediţiile anterioare, Sala Palatului va fi doar îmbunătăţită, bucureştenii neavând încă o sală pe măsura acestui festival. "Ne-am obligat să remodelăm Sala Palatului şi să o facem aptă pentru o bună desfăşurare pe întreaga perioadă a festivalului. În următoarele două-trei săptămâni, lucrările se vor finaliza.

Vom avea asigurate prin licitaţie internaţională sonorizarea sălii şi îmbunătăţirea electroacustică", a spus A. Iorgulescu, conform Mediafax. În privinţa sălii însă, abia festivalul anului 2009 se preconizează să se desfăşoare în condiţii normale. "Cel mai interesant şi cel mai important lucru pe care l-am auzit este că se va face o sală într-adevăr construită pentru concerte, la fel ca Ateneul Român. Problema cea mai acută a fost îmbunătăţirea acusticii Sălii Palatului.

Orice întărire electroacustică poate fi mai proastă sau mai puţin proastă, dar nu foarte bună. Sala Palatului este o sală nevibrantă, făcută pe timpul răposatului. La viitorul festival sper că se va face o nouă sală. E o iluzie ca într-o sală de 4.000 de locuri să se facă muzică. Acustica naturală este singura demnă de muzică", a precizat Ioan Holender.

Televiziunea publică şi radioul vor asigura transmisii în direct sau înregistrări ale tuturor concertelor. De asemenea, există parteneriate cu Euronews, Mezzo, BBC, CNN şi Radio France International. Ca în fiecare ediţie, festivalul are şi trei concursuri.

La cel pentru pian s-au înscris 44 de concurenţi, la vioară, 41, iar la secţia compoziţie participă în concurs 118 lucrări din 34 de ţări.

Acces gratuit pentru studenţi

Una din veştile bune a fost aceea că, pe lângă cele 22 milioane lei primite de la guvern, anul acesta a fost înregistrat un record financiar generat de sponsori în valoare de 600.000 de euro. Organizatorii se aşteaptă la un număr de aproximativ 4.500 de spectatori.

Deja 1.000 de bilete au fost reţinute (400 sunt turişti din străinătate) pentru cele 125 de manifestări muzicale ale festivalului. Biletele şi abonamentele pentru eveniment au putut fi rezervate prin e-mail sau poştă la Artexim - instituţia de impresariat artistic din subordinea Ministerului Culturii care se ocupă de organizarea festivalului - până în finalul lunii iulie, şi vor putea fi ridicate de pe 1 august.

La spectacolele "Dimineţi enesciene" de la Sala Mică a Palatului, intrarea va fi gratuită, iar la recitalurile şi concertele organizate în cadrul Concursului Internaţional "George Enescu" accesul va fi gratuit şi se va face în limita locurilor disponibile. Pentru studenţi, accesul la concerte va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite