Ferma de prepeliţe din centrul Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Ciocan, în mijlocul fermei
Mariana Ciocan, în mijlocul fermei

La nici 10 minute de centrul Sibiului, doi întreprinzători au pus pe picioare o afacere inedită. Soţii Mariana şi Valentin Ciocan au închiriat un spaţiu în care cresc 550 de prepeliţe japoneze.

Investiţia totală a fost de aproximativ 4.000 de euro, iar primul pas a fost achiziţia de ouă de la o fermă de profil din Braşov. Apoi, au cumpărat incubatoare şi au căutat o carte de specialitate. Au luat cuşti şi au închiriat un spaţiu, într-un imobil în care funcţionează mai multe firme, şi pe care l-au amenajat pentru ca prepeliţele să aibă cele mai bune condiţii.

Şi-au scos de la Primărie certificat de producător, doamna Ciocan a absolvit un curs de zootehnie, iar acum cei doi soţi petrec în compania prepeliţelor câteva ore pe zi.

Cum de s-au gândit să pornească afacerea tocmai în mijlocul oraşului? „Nu afectează cu absolut nimic mediul şi pentru noi este foarte uşor că avem serviciul în aceeaşi ­curte", explică Valentin Ciocan.

Hrănite bio

Prepeliţele primesc doar mâncare bio, preparată din cereale cumpărate de la ţărani, fără E-uri. Cele 550 de păsări fac 300-350 de ouă în fiecare zi. Patronii au clienţi care vin ­şi-şi cumpără direct de la sursă. „Ideea a fost să vină omul să-şi ia un ou proaspăt, de la noi de la fermă. Nu avem nimic de ascuns. Oamenii vin cu nepoţeii, îşi iau singuri ouăle, le pun în caserolă", povesteşte Valentin Ciocan.

O caserolă cu 24 de ouă se vinde cu 7,5 lei, iar la patru luni de la demararea afacerii soţii Ciocan spun că pot vorbi, în sfârşit, şi despre un profit. „Sunt nişte bani suplimentari pe care de abia de o lună reuşim să-i scoatem şi noi peste cheltuielile pe care le-am avut", adaugă Valentin Ciocan, care spune că planurile de viitor includ îmbunătăţirea cuştilor şi automatizarea curăţeniei. 

Vecinii, relaxaţi

Cei care lucrează la firmele din aceeaşi incintă nu sunt deloc deranjaţi de crescătorie, ba dimpotrivă. Apreciază ideea ca fiind originală şi sunt clienţi fideli.

„Ideea e foarte bună, originală, şi sunt puţini cei care o fac. Nu este nimic ciudat în asta, să fii vecin cu o fermă de prepeliţe. Am fost şi acolo, am pus mâna pe ele. Iau şi ouă, fac tot felul de reţete, toate sunt foarte bune. Spre exemplu, le-am pregătit cu ciuperci şi sunt foarte bune şi sănătoase", a povestit Lucian Mărcuş, angajat al unei firme de publicitate care are sediul în aceeaşi curte.

350 de ouă este producţia zilinică, de la cele 550 de prepeliţe din ferma familiei Ciocan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite