Fericirea vine doar dacă nu o cauţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un expert a studiat, timp de şase ani, secretele drumului spre împlinire Scriitorul Darrin McMahon a scris o carte intitulată "Happiness: A History", rod a şase ani de cercetări în urma

Un expert a studiat, timp de şase ani, secretele drumului spre împlinire

Scriitorul Darrin McMahon a scris o carte intitulată "Happiness: A History", rod a şase ani de cercetări în urma cărora a căutat să găsească secretele fericirii, relatează CNN. Concluzia
sa finală a fost: "Drumul spre fericire? Nu vă gândiţi la el".

Cu cât omul încearcă mai mult să ajungă la fericire, cu atât ea se îndepărtează… După şase ani de cercetări şi scrierea unei căţi, profesorul de istorie Darrin McMahon - de la Florida State University - încă nu poate defini fericirea.

"Numai după o frustrare, oamenii înţeleg ce înseamnă fericirea", spune el. Cartea lui McMahon a fost înscrisă de ziarul "New York Times" în lista celor 100 cărţi mai importante din anul 2006. Autorul a disecat tot ce au crezut marii gânditori ai lumii despre fericire: Aristotel, Socrate, Locke, Rousseau, Freud, Thomas Jefferson, care a introdus ideea conform căreia căutarea fericirii este "un drept inalienabil" în Declaraţia de Independenţă. "Cartea vorbeşte mai mult despre căutarea fericirii decât despre atingerea ei, deoarece, într-un fel, nu se poate ajunge niciodată acolo", a spus scriitorul, cu ocazia unui recent interviu.

"Fericirea e în aer"

"Zidul Berlinului a căzut şi lumea se îndrepta spre democraţie. La Bursă s-a înregistrat un salt şi cei mai mulţi oameni au simţit că vor prospera", a adăugat el. "Fericirea era în aer", şi-a amintit McMahon. Dar după ce a fost îndepărtată cortina de fier, cu timpul, fericirea a început să nu mai fie resimţită. Ar fi resimţită la fel de intens numai dacă s-ar învinge pericolul unei noi frustrări.

"Conceptul de noroc este subînţeles în noţiunea de fericire în orice limbă indo-europeană", crede autorul. McMahon a ajuns la concluzia că "fericirea zboară atunci când ne gândim la ea".

"Astăzi să te simţi bine"

"Dacă întrebi astăzi pe cineva ce e fericirea, îţi va răspunde inevitabil că înseamnă să te simţi bine. Fericirea este efemeră şi este bine să ne-o inducem din lucruri mici în viaţă: citind o carte, plimbând câinele, luând cina în oraş…" Creştinismul a legat întotdeauna fericirea de virtute, subliniază autorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite