Fericirea depinde de standardul de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ignorând toate definiţiile date de filosofi şi psihologi de-a lungul vremii, potrivit cărora fericirea este relativă, psihologul şi sociologul britanic Adrian White a dat contur, la propriu,

Ignorând toate definiţiile date de filosofi şi psihologi de-a lungul vremii, potrivit cărora fericirea este relativă, psihologul şi sociologul britanic Adrian White a dat contur, la propriu, noţiunii. White, care este profesor la Facultatea de Psihologie a renumitei Universităţi britanice Leicester, a creat prima "hartă a fericirii". Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, el explică cum a evaluat gradul de mulţumire a oamenilor şi de ce românii sunt mai nefericiţi decât locuitorii Namibiei.
- Cum v-a venit ideea să faceţi o "hartă a fericirii"?
- Am vrut să creez o alternativă la studiile despre starea Marii Britanii, care se bazau fie numai pe indicele economic, fie pe cel al funcţionării sistemului de sănătate. Aşa încât am vrut să văd cum stau britanicii la toate capitolele, inclusiv la cel al speranţei de viaţă. Am extins apoi proiectul, pentru a mă putea raporta la "starea naţiunii" din alte colţuri ale lumii.
- Mai este valabil dictonul potrivit căruia banii nu aduc fericirea?
- Nu prea. Noi am ajuns la concluzia că cei mai nefericiţi sunt locuitorii Africii, cel mai sărac dintre continente. Din contră, cei mai fericiţi sunt locuitorii ţărilor cu o economie înfloritoare, unde oamenii nu-şi pun problema dacă au ce da mâine copiilor de mâncare.
- Se regăseşte în harta dumneavoastră şi ce spune Biblia, că "fericiţi sunt cei săraci cu duhul"?
- Tot în anumite ţări de pe continentul african am descoperit că numeroşi părinţi ai căror copii nu au acces la educaţie şi care nici ei nu au vreo pregătire sunt fericiţi. Acest exemplu susţine ceea ce este scris în Biblie şi reprezintă şi o excepţie în evaluarea noastră, care ţine cont mai ales de venit pe cap de locuitor şi sistemul social.
- Care sunt lucrurile care îi fac pe oameni fericiţi?
- Ca psiholog, am observat că starea de spirit a oamenilor, cu un termen general gradul de satisfacţie asupra propriei vieţi, este influenţată de starea de sănătate, precum şi de cea materială. Un om este fericit, o arată şi studiul, când este sănătos şi abia apoi când este bogat. Pe harta fericirii apar oameni fericiţi şi acolo unde accesul la educaţie este asigurat.
- Atunci cum explicaţi că locuitorii Namibiei sunt mai fericiţi decât românii?
- Este perfect adevărat că indicii din Namibia pentru sănătate, venit şi educaţie sunt mai mici decât în cazul României. Nu cunosc România îndeajuns de bine încât să vă spun ce îi face pe locuitorii ei nefericiţi. Dar dvs., care locuiţi acolo, trebuie să ştiţi. Poate că sunt factori culturali, politici, pe care noi nu avem cum să-i măsurăm. Nici japonezii nu par fericiţi, deşi au o economie înfloritoare. Pun acest rezultat pe seama culturii. Japonezii sunt, per ansamblu, introvertiţi, îşi exprimă reţinut emoţiile.
- Ce ar trebui să facă românii, să fie mai fericiţi?
- După cum spuneam, fericirea oamenilor este direct proporţională cu eficienţa sistemului de învăţământ, cu bunăstarea şi funcţionabilitatea sistemului de sănătate al ţării în care locuiesc. Gradul de mulţumire a românilor se va îmbunătăţi odată cu creşterea indicilor la capitolele menţionate anterior.
- Joacă şi politica un rol în fericirea oamenilor?
- Studiile psihologilor şi sociologilor arată că da. Politica îşi lasă amprenta şi asupra creşterii economice, deci a standardului de viaţă a oamenilor. Spre exemplu, pe "harta fericirii", SUA, unde democraţia este puternică, este populată de oameni foarte satisfăcuţi de propria viaţă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Australia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite