Ferentarii îl lasă pe Vanghelie pentru Becali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nou în stradă, ca să-şi rezolve problemele, susţine o cercetare sociologică recentă. În urma donaţiei pe care a făcut-o ca să plătească datoriile la Electrica, Gigi Becali a crescut

nou în stradă, ca să-şi rezolve problemele, susţine o cercetare sociologică recentă.
În urma donaţiei pe care a făcut-o ca să plătească datoriile la Electrica, Gigi Becali a crescut spectaculos în simpatia publicului din zonă. În cazul în care duminica viitoare ar fi alegeri, în Zăbrăuţi, Ferentari, Gigi Becali ar lua 70 la sută din voturi. Băsescu, pe locul doi, ar lua doar opt la sută. Indiferent dacă alegerile ar fi pentru fotoliul de preşedinte, cel de primar general sau de sector, pentru parlament, consiliu general sau local, favoriţi sunt Becali şi partidul lui. Celebrul Marian Vanghelie aproape nici nu mai contează ca intenţie de vot. O treime din locuitorii din zona Zăbrăuţi, Ferentari, recunosc că ar fi dispuşi să participe, în viitor, la manifestaţii violente de stradă.
Cercetarea a fost întreprinsă de studenţii catedrei de Sociologie a Facultăţii de ştiinţe Politice din SNSPA, în perioada 16-17 noiembie, sub coordonarea conf. univ. dr. Marius Pieleanu.
Prezenţă mare la "vot"
Cercetarea sociologică arată că 93% din locuitorii din zona Zăbrăuţi ar participa la vot, în cazul în care duminica viitoare ar fi alegeri pentru alegerea preşedintelui. Aproape 70 la sută l-ar vota pe George Becali, 8,3% pe Traian Băsescu şi 3,2% pe Corneliu Vadim Tudor. La partide, 55,1% ar vota PNG, 5,1% PSD, 1,9% PNL şi tot 1,9% PRM. Pentru funcţia de primar general l-ar vota pe George Becali 34% din locuitorii din Zăbrăuţi, iar 5,8% l-ar vota pe Adriean Videanu. Pentru fotoliul de primar de sector, 23,1% din repondenţi l-ar vota tot pe George Becali şi 5,8% pe Marian Vanghelie. Locuitorii s-au arătat foarte nemulţumiţi de activitatea aleşilor lor şi singura autoritate care îi mulţumeşte este poliţia comunitară. Totuşi, intenţia de vot s-ar putea schimba în viitor, având în vedere că cercetarea a fost făcută la doar două zile după ce George Becali a dat peste 12 miliarde de lei pentru branşarea exterioară la reţeaua de energie electrică a locuitorilor din Zăbrăuţi.
Protestele nu vor înceta
În cazul în care accesul la utilităţile publice ar fi închis, modalitatea de protest pe care ar adopta-o cei mai mulţi dintre locuitorii din zona Zăbrăuţi ar fi manifestaţiile violente de stradă. 27,4% din repondenţi sunt de această părere, în timp ce 23,9% ar formula plângeri legate de autorităţile locale, iar 20,4% din cei chestionaţi ar organiza greve sindicale. Manifestaţiile violente de stradă o reprezintă soluţia văzută de cei mai mulţi din repondenţi, 27,6%, în cazul în care ar vrea să atragă atenţia autorităţilor. Alte modalităţi pentru a atrage atenţia ar fi formularele, cererile şi petiţiile (24,6%), plângeri legate de autorităţi locale (15,7%) etc.
Românii - 44 la sută, romii - 53 la sută
Potrivit cercetării, nivelul de educaţie al participanţilor la evenimentele din Zăbrăuţi a fost de opt clase, iar 39% din protestatari sunt "angajaţi la negru". Venitul minim al protestatarului tipic a fost identificat de 55,9% din repondenţi sub salariul minim pe economie. Pentru cei mai mulţi dintre locuitorii din Zăbrăuţi, ultima şcoală absolvită este, potrivit cercetării, cea gimnazială. 24% au absolvit doar şcoala primară, 20% - liceul şi doar 3% facultatea. Cheltuielile estimative pentru luna trecută, pentru o familie de patru persoane din ZăbrăuţI, au fost de aproximativ 577 RON. De asemenea, potrivit cercetării, în Zăbrăuţi, 53% din locuitori sunt rromi, 44% români ş 3% de alte naţionalităţi.

Metodologie
Principala dificultate în selecţia repondenţilor în cercetarea efectuată în perioada 16-17 noiembrie a fost legată de lipsa unui cadru de eşantionare adecvat, din cauză că nu există liste oficiale cu locuitorii din Zăbrăuţi, Ferentari. Potrivit estimărilor autorităţilor, în zonă locuiesc aproximativ 1.776 persoane, din care 1.062 au peste 18 ani. Volumul eşantionului a fost de 398 persoane. Marja de eroare este de +/-5%, la un nivel de încredere de 0,95%. "Am decis să ne asumăm responsabilitatea acestei cercetări, convinşi de presiunea crescută a nevoii de a înţelege oamenii ce tocmai ieşiseră în stradă cu o noapte înainte", susţine Andrei Boţeşteanu, participant la elaborarea chestionarului, la interpretarea datelor şi la eşantionare. "Pe cât posibil, am încercat să ne ferim de prejudecăţile care însoţesc mai toate relatările acestui eveniment", mai spune Andrei Boţeşteanu.

Si alţii aşteaptă ajutorul lui Gigi
Săptămâna trecută, luni şi marţi, zeci de locuitori din mai multe blocuri din zona Zăbrăuţi din Ferentari, sectorul 5 al Capitalei, au protestat, în stradă, faţă de decizia Electrica de a-i decupla de la reţeaua de energie. Marţi seara, protestele au fost violente, protestatarii au incendiat mai multe cauciucuri şi o dormeză şi au fost apoi stropiţi cu apă de către pompieri. Miercurea trecută, George Becali le-a plătit branşarea exterioară la reţeaua de energie electrică, iar primăria de sector, pe cea interioară. În urma gestului lui Becali de a plăti branşarea, acum, şi alţi români aşteaptă ca finanţatorul Stelei să facă acelaşi lucru. Vinerea trecută, pe strada Paroşeni din Bucureşti, o conductă de apă a explodat, inundând mai multe locuinţe, iar oamenii din acea zonă îl aşteptau şi ei pe Becali să le plătească daunele şi să îi racordeze la reţeaua de canalizare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite