Ferentari, cel mai antipatic cartier din Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucurestenii nu ar dori in nici un chip sa locuiasca in cartierul Ferentari. Pornind de la rezultatul unui studiu realizat de SNSPA si AB Research Group, am incercat sa aflam care este motivatia

Bucurestenii nu ar dori in nici un chip sa locuiasca in cartierul Ferentari. Pornind de la rezultatul unui studiu realizat de SNSPA si AB Research Group, am incercat sa aflam care este motivatia pentru care oamenii fug de "Ferentexas" sau "Ghettoland", asa cum sunt obisnuiti sa-i spuna acestei zone. In primul rand, bucurestenii spun ca Ferentari se identifica cu mafia, drogurile si prostitutia. Cartierul si-a dobandit o reputatie proasta din cauza nenumaratelor razii ale politistilor, care au scos la lumina retele ale crimei organizate. Cea a fratilor Nutu si Sile Camataru este una dintre ele. Nivelul de "faima" a avansat dupa ce a fost depistata aici si secta lui Grig Bivolaru. Majoritatea celor care locuiesc aici sunt rromi, iar conditiile nu sunt tocmai decente: nu exista o baie in fiecare casa si, uneori, nici apa curenta. O doamna de 75 de ani si-a vandut casa din strada Trompetului. A plecat la o viata mai buna, in Giulesti, unde linistea si apa calda sunt la discretie. Spune ca a locuit in Ferentari mai bine de 40 de ani si ca bandele de tigani nu creau probleme decat celor nou-veniti, cu care nu reuseau sa se inteleaga. Politia recunoaste ca aici este raiul infractiunilor de genul "furt din buzunare", dar si din locuinte. Oamenii sunt hartuiti sau agresati verbal si fizic pe strada. Taximetristii refuza clientii din centru care vor sa ajunga in Ferentari. Nici posibilitatile de a ajunge cu transportul in comun nu sunt stralucite, singurele trasee fiind 117, de la Unirii, si 139, de la Leu. Faima proasta a Ferentariului il tine pe ultimul loc si in ce priveste tranzactiile imobiliare. In timp ce in Rahova sau Pantelimon, zone aflate pe urmatoarele locuri in topul antipatiilor, proprietarii iau cu 5 pana la 15.000 euro mai mult, desi, practic, conditiile de locuit sunt egale.
Ferentariul incepe sa "albeasca"
Ferentariul ramane codas la vanzarea-cumpararea de locuinte din cauza ca majoritatea rromilor care locuiesc in aceasta zona nu au forme legale si, in consecinta, nu pot face tranzactii imobiliare, spun notarii. Pot vinde doar cei care au un imobil in proprietate. Locuitorii de aici spun ca Ferentariul incepe insa sa "se albeasca" deoarece multe persoane care locuiesc in aceasta zona au revendicat dreptul la proprietate, atribuindu-li-se certificate de mostenitor.
Nici taximetristii nu intra in mahala
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a primit doua sesizari cum ca taximetristii au refuzat sa duca oameni in zona Ferentari, insa cazurile nu au putut fi dovedite, ne-a declarat Csaba Asztalos, presedinte. Cele mai multe sesizari, la nivelul Capitalei, vizeaza cazuri de discriminare pe criteriu de etnie; in prezent nu exista o statistica in functie de zona, dar ea va putea fi gasita incepand cu raportul pe anul viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite