Femeile fac mai uşor SIDA decât bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 25.000 de tinere românce devin mame în fiecare an, la vârste la care ar trebui încă să se joace cu păpuşile sau să înveţe pentru bac. Numai în 2003 s-au înregistrat 70.000 de

Peste 25.000 de tinere românce devin mame în fiecare an, la vârste la care ar trebui încă să se joace cu păpuşile sau să înveţe pentru bac.
Numai în 2003 s-au înregistrat 70.000 de întreruperi de sarcină în rândul tinerelor între 15 şi 24 de ani. Numărul femeilor cu HIV/SIDA este în creştere, depăşindu-l pe cel al bărbaţilor, în anumite zone ale ţării. Raportul realizat de ONU, cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei, arată că şi la nivel global bolile cu transmitere sexuală şi cele legate de sarcină reprezintă a doua cauză de deces, după bolile contagioase. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea în ţările în curs de dezvoltare din Africa, Asia şi America Latină.

Risc de 15 la sută pentru complicaţii la naştere
Mortalitatea maternală şi infantilă sunt strâns legate. Când o mamă moare după naştere, de cele mai multe ori moare şi copilul. Cei care supravieţuiesc suferă, pentru că mamele sunt în principal cele care se ocupă de sănătatea, educaţia şi nutriţia celor mici. Peste două milioane de copii îşi pierd mamele din cauza serviciilor medicale precare din ţările în curs de dezvoltare.
Toate femeile, sărace sau bogate, au 15 la sută risc de complicaţii la naştere. Una dintre principalele cauze ale mortalităţii maternale o reprezintă avorturile făcute necorespunzător, cauzate de lipsa serviciilor de planificare familială. În România, rata avorturilor a scăzut de la 52 la 11 la sută între 1995 şi 1998. Un alt factor important pentru reducerea mortalităţii maternale, dar şi infantile este intervalul dintre sarcini, care ar trebui să fie între 2 şi 3 ani. Femeile au dezvoltat în ultimul timp o susceptibilitate mai mare decât bărbaţii de a se îmbolnăvi cu HIV/SIDA. Deşi a afectat la început mai mult bărbaţii, în prezent, jumătate din cele 40 milioane de persoane care trăiesc infectaţi HIV sunt femei. Atitudinea şi comportamentul bărbaţilor sunt factori critici pentru prevenţie: ei deţin puterea de a decide asupra vieţii sexuale a cuplului, inclusive folosirea sau nu a prezervativului. Violenţa erodează şi mai mult puterea femeilor de a negocia acest aspect.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite