Femeile vor munci mai mult pentru pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grila de pensionare a femeilor din România ar putea fi modificată în conformitate cu criteriile impuse de Uniunea Europeană. Astfel, reprezentantele sexului frumos vor trebui să aibă un stagiu

Grila de pensionare a femeilor din România ar putea fi modificată în conformitate cu criteriile impuse de Uniunea Europeană. Astfel, reprezentantele sexului frumos vor trebui să aibă un stagiu de cotizare egal cu cel al bărbaţilor. În acest context, avantajaţi vor fi bărbaţii, întrucât stagiul lor de cotizare va scădea.

"Directivele Uniunii Europene, şi anume Directiva 79/1978 şi Directiva 86/1986, obligă la aplicarea principiului de egalităţi de tratament între bărbaţi şi femei", a afirmat ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse, Paul Păcuraru, într-o întâlnire avută în judeţul Vâlcea cu directorii caselor de pensii din ţară. Dintre variantele preconizate de ministru figurează şi cea a menţinerii unei vârste de pensionare identice pentru bărbaţi şi femei, care să ajungă gradual la 65 de ani, potrivit graficului convenit de România cu UE până la finele anului 2014. Dar, cea a egalizării stagiului de cotizare este cea mai plauzibilă, în momentul de faţă, pentru MMFES. Schimbarea ar putea avea loc prin modificarea Legii 19/2000 privind sistemul de pensii şi alte asigurări sociale. În acest moment, stagiul complet de cotizare al femeilor este de 26 de ani şi două luni, ele putându-se pensiona pentru limita de vârstă la 58 de ani şi o lună, în timp ce bărbaţii trebuie să fi muncit cel puţin 31 de ani şi două luni ca să se poată pensiona la 63 de ani, în aceleaşi condiţii.

Dacă modificarea legislativă s-ar produce în următoarele săptămâni, femeile care se aşteaptă să iasă la pensie în toamna acestui an vor mai aştepta până în primăvara lui 2010. În schimb, bărbaţii care abia atunci ar fi avut dreptul să înainteze dosarele la casele de pensii vor putea face asta peste câteva luni. Potrivit normelor stabilite de Uniunea Europeană, vârsta de pensionare şi stagiul complet de cotizare cresc gradat, până în 2014. În noile condiţii, de la 1 ianuarie 2015, stagiul complet de cotizare ar urma să fie de 32 de ani şi 6 luni pentru toţi salariaţii care vor să se pensioneze, indiferent de sex.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite