Femeile învaţă să facă afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

288 de maramureşence din oraşele şi comunele judeţului vor urma cursurile şcolii antreprenoriale. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi se adresează femeilor cu abilităţi manageriale, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

Maramureşencele care vor să-şi deschidă o afacere sau cele care au deja una, dar vor să şi-o extindă, vor fi instruite de către specialişti din domeniul antreprenoriatului în cadrul proiectului „Antreprenoriatul şi egalitatea de şanse. Un model inter-regional de şcoală antreprenorială pentru femei”. Proiectul, ce beneficiază de o finanţare euopeană de 12.500 de lei, a demarat la începutul anului 2009, iar perioada de implemetare este până la finele anului 2010.
În aceste zile, până în 20 mai, are loc recrutarea şi selectarea candidatelor. Cursurile sunt organizate de diferite centre universitare din întreaga ţară şi sunt gratuite. Orice femeie cu abilităţi antreprenoriale se poate înscrie, singura condiţie fiind ca acestea să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

288 de maramureşence instruite în final

„În cadrul proiectului sunt două grupuri ţintă. În Baia Mare vor fi alese 24 de femei manager şi 24 care doresc să-şi iniţieze propria afacere”, susţine conf. univ. dr. Corina Rădulescu, coordonator Centru Teritorial  Maramureş al Şcolii Antreprenoriale. Lansat cu mare fast, proiectul demarat iniţial în Baia Mare va fi continuat şi în alte localităţi din Maramureş.
„Modelul se va reaplica şi în alte patru localităţi: Sighetu Marmaţiei, Seini, Târgu Lăpuş şi Baia Sprie, unde vor fi alese 96 de femei ce vor să urmeze cursurile noastre”, spune Corina Rădulescu. „Cele patru localităţi au arondate fiecare câte trei centre rurale, de unde vom selecta în total 144 de femei”, continuă ea.

1.000 de lei pentru deschiderea unei afaceri

Maramureşencele care vor urma cursurile şcolii antreprenoriale vor primi o subvenţie de 100 de lei timp de trei luni, pe toată durata instruirii. „Instruirea se adresează femeilor care doresc să-şi iniţieze o afacere, care au deja o afacere sau o poziţie managerială într-o firmă”, menţionează coordonatorul proiectului. „Constituirea bazei de date în vederea selecţiei se face după o metodologie riguroasă”, adaugă aceasta.
La sfârşitul cursului, participantele au posibilitatea să câştige 1.000 de lei. Ele vor face un proiect despre competenţa privind modul de intrare într-o afacere. Intitulat „Planul meu de afaceri”, concursul le va oferi şansa femeilor cu abilităţi antreprenoriale să-şi deschidă propria afacere. „Cele mai bune proiecte vor fi premiate cu 1.000 de lei, bani pe care îi pot folosi pentru a-şi deschide o afacere”, spune Corina Rădulescu.

Lectorii, doar de sex feminin

Proiectul „Antreprenoriatul şi egalitatea de şanse. Un model inter-regional de şcoală antreprenorială pentru femei” este primul proiect de acest gen din Maramureş. Participantele vor fi învăţate cum să-şi administreze o eventuală afacere, iar instruirile vor fi făcute doar de către femei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite