Femeile domină scena politică americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară în istorie, o femeie preşedinte al Camerei Reprezentanţilor

535 de aleşi au depus jurământul.
Pentru prima oară în 12 ani, democraţii reiau frâiele puterii în Congres. De asemenea, cel mai mare număr de femei au depus jurământul în calitate de membre ale Legislativului: 16 în Senat şi 70 în Camera Reprezentanţilor. Totodată, pentru prima oară în istoria ţării, o femeie - Nancy Pelosi - a devenit preşedinte al Camerei Reprezentanţilor. Comentatorii se întreabă deja dacă 2007 nu ar trebui numit "anul femeii în politică".
Cele mai multe femei, în Congres
Niciodată femeile nu au fost atât de numeroase în Congresul american. La alegerile din noiembrie, s-a înregistrat o victorie istorică a democraţilor, dar şi a femeilor. Au fost mai mult de 140 de femei candidate şi un număr fără precedent de femei alese: 86. Cu toate că rămâne majoritar masculin, Capitol Hill înregistrează un procent feminin de 16,5%. "Femeile trebuie să se ocupe de copii, ceea ce nu este totdeauna compatibil cu programul mai degrabă haotic al unui membru al Congresului. Chiar şi femeile cele mai pregătite rămân implicate în viaţa de familie", constată profesorul de ştiinţe politice Richard Fox. Prima femeie aleasă în Congresul american a fost republicana Jeanette Rankin, în 1916.
Al treilea om din SUA, o femeie
Democrata americană Nancy Pelosi (66 de ani) a devenit prima femeie speaker al Camerei Reprezentanţilor. Ea ocupă rangul al treilea din ţară, după preşedinte şi vicepreşedinte. "În această Cameră, aparţinem unor partide diferite, dar servim o singură ţară", a spus noua preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, după ce a depus jurământul înconjurată de nepoţi, dintre care pe unul mai mic l-a ţinut în braţe. Supranumită de unii "doamna de fier a SUA", Pelosi s-a autodefinit "cea mai puternică femeie din America". Ea şi-a descris reuşita drept o "spargere a tavanului de marmură al lumii politice". Pelosi a promis că va da "o nouă direcţie ţării, un proiect care să se adreseze tuturor cetăţenilor, nu numai celor privilegiaţi". Ambiţia ei este să facă tot posibilul ca americanii să poată intra în număr cât mai mare în clasa de mijloc. În ceea ce priveşte viitorul misiunii din Irak, Pelosi a cerut "un plan care să permită desfăşurarea de trupe în mod responsabil".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite