Femeile casnice, mari ecologiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de studenţi, gospodinelor le este mai uşor să sorteze gunoaiele. Femeile casnice colectează selectiv deşeurile mai mult decât studenţii. Aceasta este concluzia unui studiu

Spre deosebire de studenţi, gospodinelor le este mai uşor să sorteze gunoaiele.

Femeile casnice colectează selectiv deşeurile mai mult decât studenţii. Aceasta este concluzia unui studiu condus de reprezentanţi ai Universităţii din Granada, Spania.

Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eşantion de 525 de studenţi şi 154 de femei casnice. Rezultatul studiului scoate la iveală faptul că îngrijorarea oamenilor faţă de mediul înconjurător nu atrage după sine şi un comportament responsabil din punct de vedere ecologic.


Educaţia obţinută în universităţi vizavi de normele de protecţie a mediului nu îi face pe oameni să şi acţioneze în conformitate cu educaţia respectivă. Rezultatul studiului este cu atât mai controversat cu cât, în ultima vreme, au avut loc nenumărate campanii de educare şi conştientizare a populaţiei în legătură cu protecţia mediului înconjurător.


"Obligaţia morală", mai puternică decât educaţia


Separarea sticlei de gunoiul menajer a constituit obiectul acestei cercetări. Atitudinea celor două categorii de subiecţi faţă de colectarea selectivă a deşeurilor a fost diferită din mai multe considerente. Femeile casnice au o atitudine favorabilă faţă de reciclare şi chiar îşi doresc să separe deşeurile.


Mai mult decât atât, această activitate le este la îndemână. Studenţii, în schimb, nu sunt motivaţi să recicleze deşeurile şi din cauza unor bariere precum lipsa unor containere în apropierea locului lor de cazare şi implicit faptul că ar trebui să care sacii cu sticle, pe o distanţă mai mare sau mai mică, până la cel mai apropiat loc de depozitare a gunoaielor.

În felul acesta, studiul relevă că simpla preocupare vizavi de mediul înconjurător nu duce obligatoriu şi la un comportament responsabil în acest sens. Cu alte cuvinte, deşi multe persoane se declară ecologişte şi chiar vorbesc cu fervoare despre necesitatea protejării mediului înconjurător, ele nu acţionează în conformitate cu ceea ce vorbesc.


Cei care au realizat studiul au declarat că nu este suficient să gândeşti ecologic, ci trebuie să te comporţi şi să acţionezi ca un adevărat ecologist. Cei care au realizat acest studiu au spus că statutul social nu presupune întotdeauna şi un comportament ecologist şi că aşa-numita "obligaţie morală" faţă de mediul înconjurător poate fi definitorie. (Francisca M. Catană)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite