Femeile se afirmă printre aspiratoare şi roboţi de bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva rafturi pline cu aspiratoare, roboţi de bucătărie şi prăjitoare de pâine flanchează prezidiul. În sală, mesele sunt pline de ziare pe care este titrat cu litere de-o şchioapă "Cum

Câteva rafturi pline cu aspiratoare, roboţi de bucătărie şi prăjitoare de pâine flanchează prezidiul. În sală, mesele sunt pline de ziare pe care este titrat cu litere de-o şchioapă "Cum şi-a distrus soţul cea mai bogată româncă". Aşa au început, ieri, lucrările conferinţei "Interesele femeilor: demnitate, autonomie, autoafirmare", convocată de feministe din ţară şi străinătate.
Lispa femeilor din poziţiile de decizie din România a fost un factor foarte serios pentru care modernizarea României a fost ratată, decretează la începutul întâlnirii conf. dr. Mihalela Miroiu de la şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Câteva dintre cele 150 de femei venite la conferinţă îşi aruncă ochii peste prezentarea produselor firmei de electrocasnice: dacă le foloseşti, nu mai eşti sedentar şi faci mişcare în mod regulat. Urmează un documentar despre istoria produselor electrocasnice. Aproape toate clişeele cu care se luptă feministele apar în prezentare: femeia gospodină, femeia mamă sau femeia care îşi serveşte bărbatul care stă în faţa televizorului. Nimeni nu aplaudă la sfârşit. "Redactora şefă" la revista AnaLize, Laura Grunberg, nu a vrut să expună "teoria postcolonială feministă", mesajul ei fiind unul scurt şi cuprinzător: "Sunt feministă şi vreau demnitate, autonomie şi autoafirmare".
Situaţia actuală a femeii a fost expusă într-un studiu prezentat la conferinţă. Din el reiese că, după Revoluţie, cei mai mulţi bani publici au fost cheltuiţi pentru bărbaţii din ramurile financiare, noii capitalişti români sunt prin excelenţă bărbaţi care folosesc forţă de muncă majoritar feminină. De asemenea, domeniile bugetare feminizate au cele mai mici bugete şi salarii, iar infrastructura de gaze şi canalizare nu a fost o prioritate, astfel că 55 la sută din femei lucrează casnic în condiţii grele. Totodată, femeile sunt puţine în politică deoarece bărbaţii le blochează accesul prin descurajare, ironizare, neglijare şi hărţuire şi le utilizează la "munci casnice" în partid. Tot bărbaţii sunt cei care îşi acordă reciproc tratament preferenţial şi redistribuie resursele în favoarea lor, "căci se tem de alţi bărbaţi, nu şi de femei".

Sexul frumos în politică
În consiliile judeţene, din 1.185 de consilieri, 196 sunt femei. La PSD, procentul este de 22,5 la sută, la PNL 11 la sută, PD, 12 la sută, pe când la PRM sunt 16 la sută. La nivel central, Camera Deputaţilor are 37 de deputate, dintre care două şi-au încetat mandatul înainte de terminarea legislaturii, din 294 de deputaţi. În Senat sunt 12 femei şi 125 de bărbaţi. La guvern sunt trei ministere, dar nici o femeie nu a condus un minister cu buget mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite