Femeie moartă, uitată în salon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacientele din Spitalul Judeţean Suceava au fost obligate să petreacă 12 ore lângă vecina lor de pat care a decedat Nouă femei internate în Salonul 6 din Secţia de Pneumoftiziologie au

Pacientele din Spitalul Judeţean Suceava au fost obligate să petreacă 12 ore lângă vecina lor de pat care a decedat

Nouă femei internate în Salonul 6 din Secţia de Pneumoftiziologie au privegheat-o, miercuri spre joi, pe una dintre colegele de salon care a murit.

Corpul neînsufleţit a fost lăsat în pat aproape jumătate de zi. Venite să-şi trateze bolile, cele nouă paciente au fost nevoite să vegheze la căpătâiul decedatei. Personalul din spital le-a ignorat cererile repetate de a duce la morgă corpul decedatei. Niciuna dintre paciente nu a reuşit să închidă un ochi toată noaptea.

"Nu au băgat-o în seamă"

Primele semne că Speranţa Vararu, de 64 de ani, din satul Călugăreni, este pe moarte au apărut miercuri seară. Starea de sănătate a femeii s-a înrăutăţit în jurul orei 19.00. "A cerut oxigen, dar una dintre asistente i-a spus că are gaze în cap, adică e nebună.

Nici nu au băgat-o în seamă", a spus Paraschiva Rusu, o pacientă în vârstă de 68 de ani. Speranţa Vararu s-a stins aproape de miezul nopţii. Dacă pentru ea totul s-a sfârşit, pentru femeile cu care a împărţit salonul de spital chinul abia începea.

Acestea au anunţat cadrele medicale despre moartea femeii, însă acestea au preferat să-l lase în pat. "Asistenta pe care am anunţat-o despre deces ne-a spus că, dacă nu ne place, să luăm mortul şi să-l ducem unde vrem. Dar ce puteam face, să ducem mortul acasă la noi?", a povestit Viorica Prislopan, una dintre pacientele Salonului 6.

"Mai bine la puşcărie decât la spital"

Colegele de salon ale Speranţei Vararu au aprins o lumânare la căpătâiul decedatei şi s-au rugat să nu aibă şi ele aceeaşi soartă. "Eu am fost prin multe spitale din România, dar aşa ceva nu mi-a fost dat să văd sau să aud. Şi la puşcărie e mai bine decât la spitalul din Suceava", a spus Gheorghina Bădăluţă, o femeie în vârstă de 65 de ani.

"Un pacient decedat demoralizează ceilalţi bolnavi. Se recomandă mutarea corpului neînsufleţit într-o altă încăpere, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, bolnavii din salon ar trebui evacuaţi. Nu ştiu de ce nu s-a întâmplat şi în acest caz.

Voi sesiza Comisia de Disciplină a unităţii pentru a analiza evenimentele şi pentru a lua măsuri de sancţionare a celor vinovaţi", a spus dr. Doina Ganea Motan, managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Morga este închisă noaptea

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Vlad Iliescu, a catalogat evenimentul petrecut în Spitalul Judeţean Suceava ca fiind inuman. "Ceea ce s-a întâmplat cu pacienta decedată contravine oricăror norme de conduită şi de deontologie. În cazul în care vom fi sesizaţi, se va face o anchetă pentru a se afla cu exactitate ce s-a întâmplat, urmând ca persoanele implicate să fie sancţionate disciplinar.

Fapta ar putea fi oarecum justificabilă dacă decesul a survenit în timpul nopţii, în secţia de bolnavi cronici, deoarece aici asistentele vin în salon doar la orele de tratament şi atunci când există o urgenţă şi sunt chemate de pacienţi", a explicat Vlad Iliescu.

Acesta a afirmat că în cele mai multe cazuri morga este închisă pe timpul nopţii, însă chiar şi aşa, spitalele trebuie să aibă camere speciale, izolate, în care să îi plaseze pe cei decedaţi în timpul nopţii. (Magda Şerban)

Cu cadavrul pe stradă

Corpul neînsufleţit al Speranţei Vararu a fost ridicat din salon ieri, în jurul prânzului. "Cadrele medico-sanitare ne-au spus s-o ducem noi la morgă, fiindcă ei n-au personal. Voiau s-o ducă pe jos până acolo.

Să o pună pe targă şi s-o treacă strada printre oameni şi maşini", a precizat nepotul victimei, Sorin Ciubotăraşu. În cele din urmă, femeia decedată a fost transportată cu maşina unei firme de construcţii, distanţa dintre Secţia de Pneumoftiziologie şi morgă fiind de 300 de metri.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite