Femeia care conduce o armată privată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia care conduce o armată privată
Femeia care conduce o armată privată

Alice Tîrşea manageriază din vara acestui an compania de securitate G4S şi are în subordine peste câteva mii de agenţi de pază. La numai 28 de ani, Alice Tîrşea este country president la G4S, una dintre cele mai mari companii de securitate din ţară, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro pe an.

Cum s-o desfăşura oare o şedinţă cu şefii diviziilor de pază şi monitorizare, transport valori şi echipamente speciale prezidată de... Alice? Nu pare o femeie de fier. Oare e şefă doar cu numele, şi deciziile le ia tot Liviu Tîrşea, tatăl ei, care a fondat compania? Directorii de departamente din subordinea lui Alice spun că nu.

Dimpotrivă, Alice este în boardul companiei încă de la vârsta de 20 de ani când era studentă la Facultatea de Ştiinţe Politice. În 2002, firma se numea APS Valahia, iar faptul că proprietarul firmei era tatăl ei, Liviu Tîrşea, nu a fost neapărat un avantaj. În anul când s-a angajat a avut loc şi preluarea Valahia de către compania daneză Group 4 Falk, devenind filială a unui mare grup internaţional din domeniul afacerilor de securitate, G4S.

Alice mărturiseşte că a fost nevoită să lucreze mai mult din acest motiv, ca să demonstreze că prezenţa ei nu se datorează faptului că este fata preşedintelui. Se pare că a reuşit să dovedească capacităţi de manager, din moment ce din 10 iulie 2009 a fost avansată în funţia de director general. Decizia de numire a aparţinut în principal preşedintelul regional al companiei, danezul Andreas Paterakis, şi a departamentului de resurse umane al firmei mamă, demonstrând că munca ei a fost apreciată de conducerea grupului.

Afaceri de peste 100 de milioane de euro pe an

Noua directoare generală spune că de mare folos i-a fost perioadă cât a activat ca director a diviziei de resurse umane, ceea ce i-a permis să cunoască întreaga activitate din companie, să se familiarizeze cu procedurile şi fluxurile din toate departamentele. Astfel nu-i este dificil să coordoneze activitatea celor trei divizii ale grupului: cash services - transport, stocare şi procesare de valori inclusiv alimentare cu bani a ATM-urilor, o divizie de pază şi protecţie şi una pentru sisteme electronice de securitate.

Pe lângă funcţia de director general, Tîrşea coordonează şi departamentul de resurse umane al companiei. Activitatea departamentului de resurse umane este esenţială pentru o firmă de securitate, afirmă Tîrşea. „Spre deosebire de alte sectoare de activitate, verificarea personalului se face periodic la noi, inclusiv a celor aflaţi în funcţii de conducere, şefi şi directori din structura centrală“, ne-a declarat directoarea generală.

În ciuda tuturor procedurilor şi a măsurilor de securitate, activitatea unei companii care transportă şi procesează zilnic sume uriaşe de bani este deosebit de periculoasă. O demonstrează şi jaful armat căreia i-a căzut victimă un echipaj al G4S care efectua un transport de bani în judeţul Maramureş. Ca în orice domeniu de activitate, riscurile pot fi reduse cât mai mult posibil, dar nu se pot fi elimina complet. Îmbunătăţirea procedurilor şi a normelor de siguranţă este singura cale de reducere a riscurilor.

De altfel, anul 2009 reprezintă o provocare pentru orice manager din România în condiţiile crizei financiare. Atingerea obiectivului de creştere a cifrei de afaceri cu 30% este practic imposibilă, G4S România reuşind să obţină o majorare de 25% a afacerilor.

Carte de vizită

- Vârsta: 28 de ani
- Poziţia: Director general G4S România din iulie 2009
- Atribuţii: Coordonarea celor trei unităţi de business (transport şi procesare bani, pază şi monitorizare şi sisteme de securitate); manager Resurse Umane
- Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative
- Absolventă a Şcolii Postuniversitare de Afaceri Româno-Americană, Asebuss

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite