Fazani eliberaţi pentru vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pădurarii cumpără păsări de crescătorie şi le ajută să se sălbăticească 2.000 de fazani captivi au fost eliberaţi pentru vânătoare în Mehedinţi. Vânătorii estimează că cel

Pădurarii cumpără păsări de crescătorie şi le ajută să se sălbăticească

2.000 de fazani captivi au fost eliberaţi pentru vânătoare în Mehedinţi. Vânătorii estimează că cel puţin 30% din ei nu se vor adapta la viaţa în sălbăticie.

Păsările aduse dintr-o crescătorie de lângă Bucureşti vor fi nevoite de-acum încolo să -şi caute apă şi hrană. Ele trebuie să înveţe să se ferească de câinii hoinari, vulpi ori şacali.

Vânătorii au cutreierat ieri toate crângurile din judeţ pentru a elibera în mod uniform şi în zone ferite cei 2.000 de fazani aduşi în cuşti speciale de la crescătoria Malu Roşu, de lângă Bucureşti.

Scopul acestei acţiuni este repopularea fondurilor de vânătoare. Fazanii, care sunt deja păsări mature, vor fi monitorizaţi şi ajutaţi să supravieţuiască o vreme. Vânătorii au misiunea să le lase fazanilor hrană suficientă şi să se asigure că păsările şi-au găsit locuri potrivite supravieţuirii.

În cinci luni se vor sălbătici

Directorul AJVPS, Nicolae Popa, spune că în maximum cinci luni de zile fazanii eliberaţi îşi vor dezvolta instinctele sălbatice.

,,Am plătit 15 lei pentru fiecare. Au fost aduşi cu maşina, în cuşti speciale, iar câteva făzăniţe au ouat pe drum. E vorba despre 400 de fazani masculi şi 1.600 de făzăniţe. Estimăm că până la toamnă se vor înmulţi şi vom avea aproximativ 10.000 de fazani de pe urma lor", explică Popa.

,,În fiecare an am procedat aşa, cu excepţia celui în care a existat interdicţia din cauza gripei aviare. În judeţul nostru există aproximativ 20.000 de fazani, iar anual se împuşcă în jur de 2.000. În perioada de vânătoare, care începe pe 15 octombrie, vom primi vizita unor vânători italieni din Roma, Napoli şi Calabria. Cam 200. Ei plătesc 10 euro pentru un fazan împuşcat. Deci avem bani ca să refacem fondul de vânătoare", mai spune Popa.

Nu toţi fazanii se adaptează

Vânătorii din Mehedinţi ne-au spus că nu toţi fazanii eliberaţi se adaptează în sălbăticie. Unii mor de foame, dar cei mai mulţi sunt prinşi foarte uşor de ,,răpitori", deoarece nu de la început ştiu să zboare destul de repede ca să se apere.

,,Ei acum sunt buimăciţi. Le vom lăsa hrană pe câmp şi îi vom proteja de câinii hoinari, de vulpi, şacali sau alţi răpitori timp de mai multe săptămâni. Din experienţă ştim că au nevoie de acest timp până învaţă să-şi caute hrană, apă şi un loc de dormit. Dacă sunt ajutaţi, cel puţin 70% din fazani se vor adapta. Dacă nu intervenim, avem un rezultat invers, de 30% adaptaţi şi 70% pierderi", ne-a explicat Mircea Mâlcomete, vicepreşedintele AJVPS Mehedinţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite