Faxul a fost inventat în 1843

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Fax" este, de fapt, o prescurtare a cuvântului "facsimil", adică o "copie fidelă a unui document". Aparatul de la care se transmite mesajul parcurge fiecare punct al documentului şi emite

"Fax" este, de fapt, o prescurtare a cuvântului "facsimil", adică o "copie fidelă a unui document". Aparatul de la care se transmite mesajul parcurge fiecare punct al documentului şi emite semnale, care ajung, prin intermediul cablurilor telefonice sau al undelor radio, la un aparat similar. Acesta transformă semnalele primite în puncte albe şi negre, imprimate pe hârtie fotosensibilă sau tipărite pe hârtie obişnuită.
Primul patent pentru fax, emis în 1843, aparţine inventatorului scoţian Alexander Bain. Bain, care a inventat şi ceasul electric, şi-a folosit cunoştinţele sale despre pendulele ceasurilor electrice pentru a produce un mecanism de scanare a unui document. Fizicianul britanic Frederick Bakewell a fost cel care a îmbunătăţit sistemul creat de Bain şi a expus prima dată un astfel de dispozitiv în 1851, la târgul mondial de la Londra. În 1861, primul fax, Pantelegraph, a fost vândut de fizicianul italian Giovanni Caselli, înainte ca telefoanele să fie inventate.
Cel care a inventat, în 1924, fotoradiograma sau facsimilul radio transoceanic, precursorul faxului de astăzi, a fost Richard H. Ranger, proiectant la Radio Corporation of America. Prima fotografie reprodusă printr-un facsimil radio transoceanic a fost o fotografie a preşedintelui Calvin Coolidge, trimisă de la New York la Londra pe 29 noiembrie 1924.
Produsul lui Ranger a început să fie comercializat doi ani mai târziu. Radio-faxul este şi astăzi folosit pentru transmiterea diagramelor meteo şi a informaţiilor. În 1929, inventatorul german Rudolf Hell, un pionier în domeniul scanării şi transmiterii informaţiilor, a inventat o teleimprimantă, numită Hellschreiber. În 1985, Hank Magnuski, doctor în inginerie electrică şi fondatorul companiei GammaLink, a inventat primul fax modem numit GammaFax. Faxul a devenit foarte popular în Japonia, unde competiţia în domeniul tehnologiei era foarte mare. Astăzi, o combinaţie între un scanner de imagine, un modem şi o imprimantă computerizată, faxul este folosit peste tot în lume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite