Făt-Frumos din Mogoşoaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când credeam că am depistat, în Adriean Videanu, principala cauză a înfrângerii lui Vasile Blaga în finala pentru Primăria Capitalei, o dezvăluire marca „Adevărul” ne-a arătat cât de

Când credeam că am depistat, în Adriean Videanu, principala cauză a înfrângerii lui Vasile Blaga în finala pentru Primăria Capitalei, o dezvăluire marca „Adevărul” ne-a arătat cât de superficiali putem fi uneori. Cel mai simplu, şi cel mai la îndemână, ne-a fost să spunem: alegătorii au pedepsit dreapta anti-Iliescu (în cazul de faţă, PDL) pentru că Videanu a administrat prost Bucureştiul. Corect: primarul PDL Videanu a fost un balast pentru candidatul PDL Blaga. Motivaţia eşecului „Buldogului” este însă mult mai profundă.

Bucureştenii s-au răzbunat nu doar pe Videanu, ci pe cvintetul Halaicu-Ciorbea-Lis-Băsescu-Videanu. Nu toţi cei cinci au fost la fel, însă toţi au păcătuit, într-un fel sau altul, faţă de cetăţenii Capitalei. Un pic de aici, un pic de dincolo, mai mult de la celălalt până când s-a umplut paharul. Iar penalizarea a venit sub forma absenţei de la urne a votanţilor tradiţionali ai dreptei.

S-o luăm în ordine inversă. Sub Adriean Videanu, Capitala s-a blocat, iar zona metropolitană şi-a amânat naşterea. Traian Băsescu a avut succes cu chioşcurile şi cu maidanezii, însă i-au lipsit Consiliul General şi viziunea unui mare primar. Viorel Lis a fost o găluşcă servită electoratului de Convenţia Democrată. Victor Ciorbea a fost un om serios, dar a stat prea puţin la Primărie, alegând şefia Guvernului. Şi ajungem la Halaicu-file-din-poveste.

Crin Halaicu a stat patru ani la Primărie, şi se vede treaba că asta i-a fost de ajuns pentru a asigura bunăstarea familiei sale pe zece generaţii de acum încolo. Dintr-un om cu o situaţie modestă, s-a transformat într-un nabab al tranziţiei. Unul care simte nevoia să-şi construiască o măgăoaie precum domnitorii de pe vremuri.

Ca să reuşeşti aşa ceva după patru ani de primar, trebuie să fii un expert al balcanismelor financiare. Un Făt-Frumos de Mogoşoaia!.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite