Farmaciile nu mai vând nimic fără reţetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pentru bolnavii care nu prezintă reţeta de la medicul de familie.Chiar şi pentru pilule antirăceală sau antifebră e nevoie de un drum pe la medicul de familie, după ce ani de zile chiar şi

pentru bolnavii care nu prezintă reţeta de la medicul de familie.
Chiar şi pentru pilule antirăceală sau antifebră e nevoie de un drum pe la medicul de familie, după ce ani de zile chiar şi antibioticele s-au dat fără reţetă. Nu se mai vinde nici măcar o doză pentru cei care au un episod acut. Excesul de zel al farmaciştilor vine, se pare, ca reacţie la acţiunile de control ale Ministerului Sănătăţii care trebuie să acrediteze aceste unităţi pentru contractul-cadru pe 2006. Din această cauză, medicii de familie au fost asaltaţi de pacienţi, iar cheltuielile CNAS au crescut, oamenii solicitând compensate şi gratuite dacă tot au stat la coadă la doctor.
Farmaciştii bat şaua să priceapă iapa
Anumite medicamente nu pot fi eliberate în farmacii fără reţetă. Acest lucru este stabilit în fiecare an, când este publicat un nomenclator cu toate medicamentele vândute în România. Dacă pentru antibiotice se ştia de multă vreme că trebuie reţetă, bolnavii s-au trezit că au nevoie de prescripţie şi pentru medicamente "inofensive" şi pentru care, oricum, obţineau informaţii despre administrare de la farmacist. Ei obţineau de la orice farmacie pilule care în nomenclator sunt trecute la capitolul "cu prescripţie medicală". "De ani buni, această reglementare nu s-a respectat, dar la nivelul Ministerului Sănătăţii şi la Casa de Aigurări se pare că s-au acumulat informaţii despre bolnavi care şi-au administrat singuri medicamente. Avem şi semnale că sunt echipe de la Protecţia Consumatorului care îi testează pe farmacişti, cu toate că nu au acest drept. Astfel, există în reţeaua farmaceutică o reacţie de respingere", ne-a declarat Aurora Toma, reprezentant al Patronatului Farmaciştilor.
Medicii de familie, asaltaţi de pacienţi
Tot acest exces de zel, venit atât din partea farmaciştilor, cât şi din partea autorităţilor, se răsfrânge asupra bolnavului care are nevoie de medicamente. Medicii de familie sunt asaltaţi de aceşti pacienţi. "S-au hotărât să aplice regulile care există pe hârtie, iar numărul pacienţilor care vin la cabinet a crescut", ne-a declarat dr. Tereza Franciuc, medic de familie. Ministerul Sănătăţii spune, în schimb, că numărul controalelor nu a crescut şi că exsită chiar un deficit de inspectori. "Clasificarea medicamentelor trebuie respectată, dar nu cred că un farmacist nu poate să nu-i dea o fiolă unui bolnav. Eu cred că această situaţie este legată de altceva şi se dă vina pe noi", ne-a declarat Carmen Zaman, directorul Direcţiei Farmaceutice din MS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite