Fântânile otrăvite de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pânza freatică din Parţa, judeţul Timiş, este contaminată de resturile de la groapa de gunoi Sute de persoane cumpără apă îmbuteliată, pentru că aceea din fântâni nu mai este

Pânza freatică din Parţa, judeţul Timiş, este contaminată de resturile de la groapa de gunoi

Sute de persoane cumpără apă îmbuteliată, pentru că aceea din fântâni nu mai este potabilă. Autorităţile nu au găsit încă soluţii pentru rezolvarea problemei.

Directorul adjunct al Autorităţii pentru Sănătate Publică, Viorica Dumitru, a declarat că toate analizele de apă colectate din fântânile publice din Parţa au arătat că apa este poluată. "Din punct de vedere microbiologic, apa nu este potabilă şi am recomandat primăriei să le spună localnicilor că nu poate fi băută.

Cei care o beau, în special în această perioadă de caniculă, se pot îmbolnăvi de diaree acută, dischinezii biliare sau li se pot agrava bolile acute pe care le au", a declarat Dumitru.

Apa conţine nitriţi, coloranţi şi detergenţi

Analize făcute în urmă cu aproape doi ani au indicat faptul că există în apă un conţinut de nitriţi foarte ridicat, la fel cel de coloranţi, diluanţi şi detergent. Din cauza gropii de gunoi de la Parţa toată zona este afectată, pornind de la alimentarea cu apă şi până la culturile agricole.

Oamenii sunt nevoiţi să-şi cumpere apă îmbuteliată ca să nu se îmbolnăvească, iar cei care nu au bani folosesc apa poluată din fântâni, cu riscul de a avea grave probleme de sănătate.

Autorităţile dau din colţ în colţ

Secretarul Primăriei Parţa, Gheorghe Vinţan, a declarat că situaţia este cunoscută de mai mult timp, dar nu se va putea rezolva dacă deponeul de reziduuri din zonă nu va fi închis.

"O analiză a apei, efectuată în urmă cu doi ani, a demonstrat că apa conţine prea mulţi nitraţi, iar populaţia ştie că apa nu este potabilă", spune Vinţan. Autorităţile locale au un proiect de forare pentru realizarea unei reţele de apă şi canalizare, dar lucrurile se mişcă foarte încet şi soluţia aceasta a rămas doar pe hârtie.

Consiliul Judeţean Timiş gestionează proiectul de amenajare a unui deponeu ecologic într-o altă locaţie, dar de aproape zece ani planul este tergiversat de proceduri greoaie.

"Aşteptăm avizele de la mediu şi putem da drumul la lucrări. Normele europene au impus altă metodologie pentru aceste avize şi trebuie să o respectăm", a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin
Ostaficiuc.

Un munte de reziduuri

Deponeul de la Parţa este folosit de peste 40 de ani, acum fiind un munte de reziduuri care poluează apa, solul şi aerul

Uniunea Europeană a impus închiderea acestei "bombe ecologice" la 1 ianuarie 2008, dar autorităţile române au obţinut derogare pentru încă un an

Cel mai probabil, termenul nu va fi respectat, având în vedere faptul că realizarea depozitului ecologic ce urmează a fi construit durează cel puţin opt luni, iar lucrările nu au demarat încă

Costurile pentru construcţia depozitului ecologic de deşeuri sunt de 35 milioane euro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite