Fântână arteziană şi băncuţe în curtea unei biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local Piteşti, condus de primarul Tudor Pendiuc, a decis să construiască un parc pe terenul concesionat unui lăcaş de cult din oraş, în ciuda opoziţiei preotului-paroh

Consiliul Local Piteşti, condus de primarul Tudor Pendiuc, a decis să construiască un parc pe terenul concesionat unui lăcaş de cult din oraş, în ciuda opoziţiei preotului-paroh

Preotul Adrian Gheorghe, de la Parohia Sfânta Filofteia din Piteşti, a aflat cu stupoare că primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, vrea să amplaseze pe terenul bisericii pe care el o păstoreşte un părculeţ, cu fântână arteziană, bănci şi statui. Decizia a fost luată după ce primăria a concesionat lăcaşului de cult, acum mai bine de 10 ani, 2.500 metri pătraţi de teren.

Hotărârea de a amplasa un părculeţ pe terenul bisericii a fost votată în Consiliul Local şi a fost organizată şi licitaţie pentru desemnarea firmei ce se va ocupa de realizarea acestui obiectiv. Muncitorii de la firma declarată câştigătoare au mers la faţa locului pentru a demara lucrările, însă părintele s-a opus cu vehemenţă şi i-a convins să mai amâne "ostilităţile" până când va clarifica situaţia cu municipalitatea.

Memoriu pentru anularea proiectului

Părintele Gheorghe spune că se teme de impactul pe care îl va avea acest parc asupra lăcaşului de cult, de faptul că anumiţi tineri din cartier, adunaţi pe băncile din faţa bisericii, ar putea bea, fuma sau vorbi urât în faţa lăcaşului de cult. "Am depus deja un memoriu pe adresa primăriei, pentru că nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă. Întreaga bucată de pământ, de 2.500 metri pătraţi, ne-a fost donată de către primărie încă din 1995. Ne-am făcut şi noi planuri pentru aceasta. Vrem să mai ridicăm nişte construcţii care vor deservi biserica, precum un agheasmatar. Şi noi ne-am gândit să facem un mic părculeţ, cu alei şi nişte băncuţe. Dar un părculeţ cu circuit închis. Vrem să îngrădim zona, iar oamenii, când vor intra pe poarta bisericii, în părculeţ, să aibă sentimentul că intră pe teritoriul unui lăcaş de cult. Altfel, dacă este un simplu parc de cartier, pot avea loc tot felul de manifestări neconforme cu spaţiul sacru. … Deocamdată am reuşit să conving reprezentanţii firmei de construcţii să mai amâne lucrările până voi lămuri situaţia cu primarul", ne-a declarat preotul Adrian Gheorghe.

Primarul crede că preotul se fereşte de… oameni

Primarul Tudor Pendiuc recunoaşte că respectivul teren este concesionat bisericii de către municipalitate. "Într-adevăr, terenul este cedat bisericii pentru folosinţă gratuită, dar tot al municipalităţii se cheamă că este". În plus, edilul susţine că preotul ar trebui să fie bucuros că va beneficia de un părculeţ pe cheltuiala primăriei, părculeţ care va aduce tineretul mai aproape de biserică. "Nu înţeleg de ce preotul se fereşte de oameni, pentru că biserica este făcută pentru oameni. Probabil că în acel părculeţ vor fi şi tineri care înjură sau vorbesc urât, dar nu cred că atunci când lumea intră în biserică, se face vreo selecţie, că cine are păcate n-are voie să intre. Că doar de aceea e făcută biserica, să ne ierte de păcate.

Omul o vrea să construiască multe pe terenul donat, dar să vedem dacă se încadrează în planul de urbanism. Mergea extraordinar acolo un parc, cu o fântână arteziană care să împrospăteze aerul în zilele caniculare de vară. Chiar nu-l înţeleg pe preot. Discuţia rămâne deschisă, rămâne să mai analizez situaţia", ne-a declarat primarul Pendiuc.

Într-adevăr, terenul este cedat bisericii pentru folosinţă gratuită, dar tot al municipalităţii se cheamă că este. Probabil că în acel părculeţ vor fi şi tineri care înjură sau vorbesc urât, dar nu cred că atunci când lumea intră în biserică se face vreo selecţie, că cine are păcate n-are voie să intre.
Primarul Piteştiului,
Tudor Pendiuc

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite