„FânFest“ a împărţit Roşia Montană în două

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concertele în aer liber, piesele de teatru, proiecţiile speciale de film, pieţele ţărăneşti şi târgurile hand-made din cadrul festivalului „FânFest“ de la Roşia Montană, Alba, au fost dublate de proteste ale localnicilor care susţin proiectul minier.

Dacă organizatorii au promovat în cadrul evenimentului includerea Roşiei  Montane în lista monumentelor UNESCO şi au ales să protesteze prin cultură faţă de proiectul de minerit al celor de la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), o parte dintre localnici s-au dovedit şi ei activi. Astfel, mai mulţi membri ai Sindicatului „Viitorul Mineritului" - adepţi ai proiectului minier de la Roşia Montană - au participat pe toată durata festivalului la un protest faţă de ideile organizatorilor „FânFest", opozanţi ai proiectului. Înarmaţi cu bannere pe care scria „Din aur s-a născut Alburnus Maior, prin aur va renaşte Roşia Montană", câteva sute de localnici au mărşăluit vineri, în prima zi de festival, şi au cântat Imnul Minerului şi Marşul lui Iancu.

Şi în celelalte două zile de festival, localnicii şi-au exprimat dezacordul faţă de ideile promovate de „FânFest", printr-un protest în piaţa centrală din Roşia Montană. „Vrem să ne apărăm locurile de muncă, nu putem trăi din vânzarea fructelor de pădure. Nu vrem să-i lăsăm pe alţii să ne hotărască viitorul. Cei de la «Gold Corportion» sunt singurii care au venit cu un proiect viabil. Nu există alte propuneri", a declarat Delia Bârla, una dintre protestatare.

Dezbateri pentru conservarea zonei

La câteva sute de metri de piaţa unde protestau cei pro-RMGC, organizatorii „FânFest" aveau şi ei protestul lor, evident anti-RMGC. Nu au lipsit dezbaterile şi studiile de caz cu privire la impactul pe care proiectul minier al celor de la «Gold Corportion» l-ar putea avea asupra zonei pe termen lung şi discuţiile legate de introducerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO. Mihai Goţiu, unul dintre organizatorii festivalului, spune că se doreşte o schimbare de percepţie a publicului cu privire la festivalul „FânFest". „Până nu demult, festivalul era perceput doar ca o formă de protest. Progresiv, am redus partea de concerte pentru a selecta şi publicul, să încurajăm turismul şi să vină doar cei interesaţi de zonă. Ne dorim  să demonstrăm că o localitate se poate dezvolta şi altfel, prin turism şi cultură, nu doar printr-un proiect minier", a declarat Mihai Goţiu.

Festival organizat din donaţii

„FânFest" este cel mai mare festival din România organizat pe bază de voluntariat. Potrivit organizatorilor, peste 80% din bugetul festivalului a provenit din donaţii de la persoane fizice. 2.000 de persoane s-au adunat la Roşia Montană. Printre trupele care au concertat pe scena de la Tăul Brazi se numără Sarmalele Reci, Luna Amară, Alternativ Quartet, Tagma şi Ad Hoc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite