Familiile marinarilor dispăruţi aşteaptă un miracol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naufragiul mineralierului "Alexandros T" în Oceanul Indian, în apele teritoriale ale Africii de Sud, a adus lacrimi şi disperare în familiile marinarilor români daţi dispăruţi. Până ieri,

Naufragiul mineralierului "Alexandros T" în Oceanul Indian, în apele teritoriale ale Africii de Sud, a adus lacrimi şi disperare în familiile marinarilor români daţi dispăruţi. Până ieri, numai electricianul Liviu Băluţă, din Mangalia, a fost găsit, împreună cu alţi şase membri ai echipajului. Ambasadorul în Africa de Sud Valer Potra dă asigurări că acesta este bine şi va fi adus la Port Elizabeth, de unde va fi ajutat să ajungă în ţară. Fitterii Octavian Pase, Daniel Moţoţoianu, ambii din Constanţa, şi Ion Măcreanu, din Medgidia, se numără până la această oră printre ceilalţi 26 de marinari greci şi filipinezi (24) căutaţi în continuare de navele şi avioanele Hercules C-130 ale armatei sud-africane. Vasul de 303 m lungime şi 46 m lăţime a fost construit în 1989, la Şantierul Naval Constanţa. De la CNM Petromin Constanţa, mineralierul "Comăneşti" a ajuns în patrimoniul firmei "Corona" şi apoi la armatorul elen al companiei "Overses Marine Entreprisses".
Petrolierul "Alexandros T", încărcat cu 155.000 tone de minereu, s-a scufundat luni seară. Oficialităţile portuare din zonă spun că furtuna a fost atât de năprasnică, încât vasul gigant de 165.000 tdw a fost tras la fund în câteva minute. Se pare că marinarii dispăruţi n-au mai avut timp să-şi pună nici vestele de salvare, iar unii dintre cei care au avut acest noroc n-ar mai fi avut puterea să reziste în apa a cărei temperatură nu trecea de cel mult 16-18 grade. Fiul fitterului Ion Măcreanu (58 ani), din Medgidia, student la Facultatea de drept din Constanţa, spune că toţi ai lui aşteaptă încă un miracol: să sune telefonul şi să fie anunţaţi că tatăl lui a fost salvat şi se va întoarce acasă cu bine.

Un marinar român a supravieţuit "cimitirului de nave" din Oceanul Indian
Electricianul Liviu Băluţă este, până în prezent, singurul dintre cei patru marinari români aflaţi la bordul navei "Alexandros T", naufragiată în largul coastei estice a Africii de Sud, care a fost salvat. "Am reuşit să intru în legătură directă cu el. Vreau să vă precizez că este bine sănătos şi nu are nevoie în momentul de faţă de îngrijiri medicale", a declarat amabasadorul român la Pretoria, Valer Potra, pentru postul Radio România Actualităţi. "Am luat legătura cu familia lui şi le-am comunicat vestea cea bună", a precizat Potra. Băluţă, electrician din Mangalia, va fi adus în cursul zilei de astăzi în Portul Elizabeth.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite