Familiile au cheltuieli şi venituri tot mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familiile au cheltuieli  şi venituri tot mai mici
Familiile au cheltuieli şi venituri tot mai mici

În primul trimestru din 2009, gospodăriile româneşti au realizat câştiguri lunare în scădere cu peste 50 de lei faţă de trimestrul anterior, din cauza restrângerii salariilor.Veniturile băneşti ale familiilor au scăzut cel mai mult, de la 1.917 lei în ultimul trimestru din 2008 la 1.863 de lei în primul trimestru din 2009.

Rezultatele Anchetei Bugetelor de Familie pe primul trimestru din 2009, prezentate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că veniturile în natură (puţin peste 400 de lei lunar) au stagnat, iar cele în bani au scăzut faţă de ultimul trimestru de anul trecut.

Astfel că veniturile totale ale gospodăriilor au scăzut sub pragul de 1.900 de lei lunar. La capitolul cheltuieli, statisticile oficiale arată o scădere de la 2.081 de lei în ultimul trimestru din 2008 la 1.996 de lei în primul trimestru din 2009. Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au avut, în medie, o pondere de 40,8% în consumul gospodăriilor.

Costurile vieţii topesc cel mai mult din buget

O altă componentă a consumului cu pondere relativ mare în cheltuieli este legată de locuinţă (apă, energie electrică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei), respectiv 22,5%. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinţa (18,4%) a fost absorbită de utilităţi.

Altfel spus, cheltuielile inevitabile necesare unui trai decent – costurile vieţii – au consumat, şi la începutul anului 2009, aproape două treimi din bugetele familiilor.

Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate au reprezentat 4,6% din totalul cheltuielilor de consum, iar cele pentru educaţie - 1,2%.

Venituri cu 35% mai mari la oraş

Diferenţe de nivel şi de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat, potrivit datelor INS, în funcţie de mediul de rezidenţă. Astfel, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 36,4% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 13,1% mai mari decât media per ansamblul gospodăriilor.

În mediul urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 62,8% şi de 21,9% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 10% din total.

În mediul rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 33,7% din total. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (30,9%), dar şi celor din prestaţii sociale (26,5%).

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite