Familia Năstase, ultimul cuvânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Adrian şi Dana Năstase, asistaţi de avocatul Ion Cazacu
Soţii Adrian şi Dana Năstase, asistaţi de avocatul Ion Cazacu

Procesul „Zambaccian – Chinezării“ a ajuns ieri în penultimul act: pledoariile finale. Urmează sentinţa, programată pentru 30 martie.

O armată de avocaţi a format un zid în faţa lui Adrian Năstase, a soţiei acestuia, Daniela, şi a Irinei Jianu, şefă a Inspectoratului în Construcţii în perioada guvernării PSD. În faţa apărătorilor, trei judecători se pregăteau să pună punct procesului în „Dosarul Zambaccian". În dreapta judecătorilor, procurorul DNA pregătea ultimul atac. Cei trei acuzaţi stăteau cuminţi în bancă, în rândul al doilea şi al treilea, aşteptând cu sufletul la gură un final fericit pentru ei. După ce se depun ultimele probe la dosar, primul cuvânt îl are procurorul de şedinţă, din partea DNA. Magistrata s-a ridicat în picioare şi, timp de aproximativ o oră, a citit din rechizitoriu.

Atac la martorul-cheie

În acest timp, avocaţii acuzaţilor mai schimbau impresii, iar Adrian Năstase clătina dezaprobator din cap din când în când. După ce procurorul a terminat de pus concluzii, a cerut judecătorilor să-i condamne la închisoare cu executare pe toţi cei trei inculpaţi, fără a spune câţi ani de puşcărie ar merita fiecare. A venit rândul avocaţilor să demonteze acuzaţiile procurorilor anticorupţie şi să-şi scoată clienţii nevinovaţi.

Din spatele a zece volume „România după Malta" semnate de Adrian Năstase, avocatul Ion Cazacu şi-a început pledoaria cu faptul că Adrian Năstase este „cel mai important om politic din ultimii 22 de ani din România" şi că „este principalul adversar al celor aflaţi în acest moment la putere. A mizat apoi pe eliminarea unor interceptări depuse la dosar de către procurori, ca fiind neautentice,  şi a amintit judecătorilor una dintre declaraţiile făcute de Ioan Păun, fostul consul al României în China, una dintre piesele importante ale procurorilor DNA.

Acesta ar fi declarat autorităţilor că „toată lumea ştie că am o relaţie bună cu familia Năstase, dar nu mi s-a spus că îmi voi pierde locul de muncă şi nici nu mi s-a promis o avansare dacă îi ajut". De altfel, avocaţii şi-au propus ca în pledoariile finale să decredibilizeze principalul martor al acuzării, Ioan Păun, despre care susţin că ar fi agent secret al SIE.

O altă ţintă a apărării a fost arătarea cu degetul către DNA, care ar fi fabricat „Dosarul Zambaccian"la comandă politică. Apărarea a susţinut faptul că Octavian Creţu, un apropiat al lui Ioan Păun şi martor important al DNA, a fost folosit ca „agent provocator" şi trimis „îmbrăcat" în tehnică de înregistrare la o discuţie cu Adrian Năstase, care ulterior s-a dovedit extrem de compromiţătoare pentru fostul premier. Avocaţii au alocat un spaţiu amplu în pledoariile lor pe marginea acestei înregistrări.

„Ménage à trois"

Avocatul Lucian Bolcaş, unul dintre cei care apără familia Năstase în acest dosar, a stârnit zâmbetele judecătorilor, dar şi ale celorlalţi aflaţi în sala de judecată. Pentru a demonstra că nu a fost vorba despre nicio luare de mită în acest caz, acesta a făcut o comparaţie. „Mita e ca dragostea. Trebuie să fie o înţelegere între părţi. De fapt, este un ménage à trois, din care face parte şi Daniela Năstase", a spus avocatul Bolcaş, care a precizat că DNA nu a făcut dovada acestei înţelegeri între cei trei inculpaţi.

„Bomba" avocaţilor, detonată în pauză

Suspendarea şedinţei de judecată pentru 20 de minute a fost un prilej pentru avocatul Ion Cazacu să prezinte presei o situaţie despre care susţine că este dovada supremă că „Dosarul Zambaccian" este unul fabricat. Este vorba despre banii depuşi la DNA de către fostul consul Ioan Păun, 118.650 de dolari, despre care procurorii anticorupţie spun că sunt „corp delict", fiind o parte din banii daţi de Năstase pentru cumpărăturile din China în perioada 2002 - 2004.

„Am verificat seriile acestor bancnote, aşa cum au fost ele inventariate in 2006. Am găsit 225 de bancnote emise în anii 2005 şi 2006, deci ulterior perioadei în care se presupune că s-ar fi comis faptele de corupţie. Este vorba despre 218 bancnote de 100 de dolari şi şapte bancnote de 50 de dolari", a explicat avocatul reprezentanţilor mass-media, după care s-a întors în sala de judecată. În total, 22.150 de dolari, în care Năstase îşi pune toate speranţele. Surse din DNA susţin însă că invocarea seriilor de la bancnote este o apărare foarte fragilă: „Ioan Păun a avut banii trei ani de zile, răstimp în care a mai cheltuit din ei, apoi a completat la loc, deci e normal ca unele bancnote să nu mai fie fizic cele încredinţate de familia Năstase între 2002 şi 2004".

Lacrima unei „fiinţe fragile"

În timp ce televiziunile şi site-urile online devorau informaţia, avocatul Viorel Roş, fost judecător, apărător al familiei Năstase, se desfăşura în faţa instanţei. „Nu mi-aş dori să fiu astăzi judecător în România, văzând ce şi în ce condiţii trebuie să judecaţi", s-a adresat el completului, fiind o aluzie la presiunile din jurul acestui dosar. „Cineva de la Bruxelles ne spune pe cine şi cum să judecăm", a explicat Viorel Roş.

În continuare, pledoaria avocatului s-a bazat tot pe jocuri politice. „Este cel mai mare politician. Nu poţi fi foarte valoros şi să nu ai duşmani", a mai spus avocatul. Referindu-se la Dana Năstase, apărătorul i-a făcut acesteia o caracterizare ce ar fi înmuiat şi cele mai dure persoane aflate în sala de judecată „S-a spus despre Dana Năstase că este o doamnă de fier. Dana Năstase este o fiinţă extrem de fragilă. Un om care suferă la orice vorbă spusă nelalocul ei". În acest timp, pe obrazul Danei Năstase au apărut lacrimile, femeia încercând fără succes să le mascheze cu mâna.

„Bomba" dolarilor predaţi de Păun procurorilor anticorupţie a fost lansată şi în sala de judecată, dar nu în faza administrării de probe, ci la finalul pledoariilor, unde contează mai mult impresia artistică.

Năstase: 193 de zile în sala de judecată

După ce toţi avocaţii şi-au terminat pledoariile, judecătorii au dat ultimul cuvânt celor acuzaţi. Adrian Năstase a fost primul care a luat cuvântul. „Nu am săvârşit nicio faptă care să atragă consecinţe penale. Acuzaţiile procurorilor DNA sunt neadevărate. În niciun caz nu a existat o înţelegere cu Irina Jianu pentru comiterea de infracţiuni. Nici cu Ioan Păun nu a existat vreo înţelegere", a negat Năstase.

„Din februarie 2009, am petrecut 193 de zile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cele trei dosare în care am fost trimis în judecată. Activitatea mea politică şi cea de profesor au fost grav afectate negativ. De altfel, acesta a fost şi scopul urmărit de DNA", a mai spus Adrian Năstase. „Nu am furat termopane, nu mi-am dat singur mită. Sunt acuzat de nişte nebunii. Cine este prejudiciat? Care este prejudiciul?", s-a dezlănţuit acesta. Apoi a schimbat discursul şi a încercat o nouă glumă. „Asta e...

 Dacă nu  mi-a plăcut cartea şi am vrut politică, asta merit". Fostul prim-ministru a punctat şi el faptul că dosarul ar fi unul fabricat de procurorii anticorupţie la ordinul adversarilor săi politici. S-a şi folosit de un citat celebru care a stârnit râsetele apropiaţilor săi aflaţi în sala de judecată. „«Nu există nevinovaţi. Există doar persoane de care nu  ne-am ocupat suficient», a spus Felix Djerzinski, un fost lider al NKVD". A urmat Dana Năstase. Femeia a fost la un pas să răstoarne pupitrul, părând că s-a dezechilibrat înainte de a-şi spune ultimul cuvânt instanţei. A spus repede judecătorilor că nu are de ce să fie condamnată. „În legătură cu toate acuzaţiile, eu declar că sunt nevinovată", a spus scurt Dana Năstase. Sentinţa a rămas în pronunţare, verdictul fiind programat pentru 30 martie. 

„Aş fi putut fi martor"

Irina Jianu a arătat şi ea că a fost supusă unor mari presiuni din partea DNA. „Aş fi putut fi martor. Mi s-a spus: «Dacă declarai ce trebuia să declari, erai martor, nu inculpată». Dar mai puteam fi eu demnă azi?", a spus Jianu.

"Asta e... Dacă nu mi-a plăcut cartea şi am vrut politică, asta merit.''
Adrian Năstase lider PSD

Acuzaţiile

În dosarul „Zambaccian", Adrian Năstase era acuzat de luare de mită şi primire de foloase necuvenite. Conform procurorilor, în perioada 2002-2004, Năstase „şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea decurgând din calitatea de preşedinte al partidului de guvernământ, dar şi prerogativele specifice funcţiei de prim-ministru al Guvernului României, obţinând foloase necuvenite de la învinuita Irina Paula Jianu".

El ar fi primit bunuri importate din China în valoare de peste 100.000 de dolari şi tâmplărie termopan la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian şi comuna Cornu,  în valoare de circa 1,2 milioane lei. În schimb, Năstase ar fi dispus numirea şi menţinerea Irinei Jianu în funcţia de şefă la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite