Familia preşedintelui pune la muncă serviciile secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cu oamenii veniţi să-l vadă.Fostul şef al SRI Radu Timofte a vorbit în ianuarie 2005 despre primejdiile la viaţa preşedintelui. Pe de altă parte, dezvăluirile martorului sub acoperire în

cu oamenii veniţi să-l vadă.
Fostul şef al SRI Radu Timofte a vorbit în ianuarie 2005 despre primejdiile la viaţa preşedintelui. Pe de altă parte, dezvăluirile martorului sub acoperire în cazul Hayssam au inflamat opinia publică. Unii spun că bate câmpii, iar alţii că, de fapt, martorul ar fi un colaborator al celebrei unităţi doi şi un sfert. Cert este că, în perioada în care martorul a stat în celulă cu Hayssam, SPP a sporit paza Elenei Băsescu. "În urma analizei privind factorii de risc, începând cu luna noiembrie 2005, au fost luate măsuri sporite de protecţie", anunţa SPP.
Ameninţările
"SRI şi SPP lucrează la verificarea unor informaţii provenite din lumea interlopă în legătură cu expunerea sau primejdia care poate să vină în special asupra preşedintelui Traian Băsescu. Dar a vorbi despre pregătirea unui atentat e prea mult. Am adus la cunoştinţa SPP şi inclusiv cu domnul preşedinte Băsescu am discutat acest lucru", declara, pe 26 ianuarie 2005, la Realitatea TV, fostul director al SRI Radu Timofte. El susţinea că SRI şi SPP verificau informaţii potrivit cărora preşedintele ar putea fi ţinta unor ameninţări venite din partea unor structuri mafiote implicate în acte de corupţie, dispuse să angajeze oameni din străinătate pentru comiterea de atentate. Serviciul de Protecţie şi Pază preciza după declaraţiile lui Timofte că "în cei 15 ani de existenţă a Serviciului de Protecţie şi Pază s-au semnalat permanent ameninţări la adresa şefului statului, însă în ultimul interval de timp au sporit numărul şi frecvenţa acestora", se preciza în comunicatul emis, anul trecut, de SPP. Anul acesta, de Ziua Unirii, la Focşani, cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui Traian Băsescu a fost descoperită o aşa-zisă bombă artizanală în hidrantul de lângă cabinetul prefectului. Ulterior, s-a aflat că era vorba despre o mină de pix şi nişte sârme. Serviciile secrete nu au comentat incidentul.
Coincidenţe
Martorul sub acoperire Tudor Viorel a fost coleg de celulă cu Omar Hayssam în perioada martie-noiembrie 2005. În noiembrie anul trecut, SPP a hotărât sporirea măsurilor de protecţie a Elenei Băsescu, mezina preşedintelui, dar nu a dat oficial nicio explicaţie pentru acest lucru. Cu toate acestea, Parchetul spune că a verificat mărturiile martorului, dar că toate acestea s-au dovedit neîntemeiate. Acelaşi punct de vedere l-a avut şi SRI, care a comunicat ieri că nu confirmă dezvăluirile. În plus, Tudor Viorel, arestat şi condamnat după ce s-a dat drept fostul şef al DIICOT, George Muscalu, are o experienţă vastă în ale puşcăriilor. Are 50 de ani, din care o mare parte şi i-a petrecut după gratii. Audierea lui cu cagulă pe faţă nu-şi mai găseşte astfel rostul, iar numele lui făcut public contravine statutului unui martor protejat. În cazul în care declaraţiile date în faţa instanţei se dovedesc simple fabulaţii, Tudor Viorel riscă o nouă condamnare - pentru mărturie mincinoasă. Conform Codului Penal, mărturia mincinoasă se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Informatorul din celula lui Hayssam?
Alte informaţii indică că Tudor Viorel ar fi devenit informatorul unităţii doi şi un sfert, serviciul secret al MI, şi că de aceea ar fi ajuns în celulă cu Hayssam. Astfel de informaţii nu pot fi însă confirmate oficial. De regulă însă, spun surse contactate de Adevărul, această practică este una răspândită şi este folosită în întreaga lume. Persoane importante aflate în închisoare au în jurul lor "oameni plantaţi" pentru a strânge informaţii. Uneori, pentru ca aceste persoane să devină credibile în ochii ţintei, li se fabrică "antecedente", ştiut fiind faptul că anturajul celui urmărit poate verifica "trecutul" celui "plantat". În Statele Unite sunt cunoscute mai multe astfel de operaţiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite