Fals pensionar care n-a muncit niciodată cu acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Petruse, cândva un pensionar fericit, riscă să stea în închisoare 12 ani
Constantin Petruse, cândva un pensionar fericit, riscă să stea în închisoare 12 ani

Un bărbat din judeţul Alba a primit o pensie de 1.051 de lei, deşi n-a avut niciodată carte de muncă şi nu a contribuit deloc la sistemul de pensii.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia a trimis săptămâna trecută în instanţă cel mai gros dosar cu pensii ilegale, în care sunt judecaţi 167 de inculpaţi. Dintre aceştia, 9 sunt membri ai unei grupări de falsificatori de acte necesare pensionării (în special cărţi de muncă), 49 sunt persoane care au ajuns să încaseze pensii la care nu aveau dreptul, iar 67 sunt oameni care au primit acte de studii false, de care au încercat să se folosească.

Restul, până la 167, sunt persoane care începuseră demersurile pentru pensionare, dar nu şi-au finalizat dosarele, pentru că procurorii de la DIICOT au descoperit reţeaua.

Gruparea era condusă de Sabin Coasian, judecat în arest preventiv, care a reuşit să pensioneze în acest fel 35 de persoane. Cele mai multe au de returnat sume de peste 50.000 de lei.Paguba totală adusă sistemului public de pensii se ridică la 2,4 milioane de lei, din care 2,2 milioane de lei reprezintă banii încasaţi de „ilegali".

Tupeu-record

Cel mai frapant caz din dosar este cel al lui Constantin Petruse, din comuna Arieşeni, judeţul Alba. Un bărbat de aproape 70 de ani, care nu a avut carte de muncă nici măcar pentru o zi şi nu a contribuit niciodată la sistemul public de pensii. Cu toate acestea, poştaşul i-a adus 1.051 de lei în fiecare lună, timp de trei ani (între 2008 şi 2011), în condiţiile în care pensia medie din România este acum de 777 de lei.

La dosarul lui Constantin Petruse au fost depuse o carte de muncă falsificată potrivit căreia ar fi lucrat la Compania Naţională a Uraniului, în perioada 1985 - 2000, minimul necesar la pensionarea celor care au muncit în condiţii grele. Mai există şi două adeverinţe, tot contrafăcute, în care sunt înscrise sporurile de care ar fi beneficiat în această perioadă, pentru că a lucrat în subteran, în grupa I de muncă, expus radiaţiilor.

Mărturie mincinoasă şi ameninţări

Bărbatul a recunoscut în faţa procurorilor că nu a lucrat niciodată în zonă radioactivă sau la o societate minieră şi a explicat cum a încercat Sabin Coasian, unul dintre liderii reţelei, să-i păcălească pe procurori. „I-am spus la Sabin că sunt chemat la Alba Iulia pentru a da declaraţie şi l-am întrebat ce trebuie să zic acolo.

 Mi-a cerut să spun că am lucrat la locul de muncă menţionat în dosarul de pensie şi, totodată, mi-a spus să declar că şi fratele meu a lucrat acolo. Mi-a predat un bilet şi mi-a spus să declar ce a scris el pe acel bilet că dacă nu va fi vai cu mine. Sabin mi-a cerut să învăţ pe dinafară acel text scris de el şi să dau o declaraţie în acest sens", a declarat Constantin Petruse.

Acum, Petruse trebuie să dea înapoi prejudiciul, calculat de Casa de Pensii Alba la 42.000 de lei. În plus, el şi ceilalţi inculpaţi riscă până la 12 ani de închisoare pentru înşelăciune, fals şi uz de fals. Recordul la sume încasate ilegal este de 119.000 de lei şi îi aparţine lui Traian Belei,  din zona Munţilor Apuseni.

Topul pensiilor ilegale

Belei a primit timp de şapte ani, între 2004 şi 2011, o pensie în valoare de 1.499 de lei, fără a avea vechimea şi vârsta de pensionare necesare. A reuşit să obţină o pensie dublă faţă de valoarea medie naţională, în virtutea unei cărţi de muncă falsificate, care atesta c-ar fi lucrat în grupa I de muncă, în condiţii de radioactivitate, la mina de uraniu din Băiţa, judeţul Bihor. Dosarul a fost falsificat tot cu ajutorul lui Sabin Coasian.

Pe locul doi în topul pensiilor ilegale se află Rovin Lazea, din comuna Arieşeni. Pe baza unor documente false din anul 2001, acesta a primit o pensie de 1.084 de lei lunar. „Deoarece nu avea vechimea necesară ieşirii la pensie în condiţii speciale, Lazea Rovin a luat legătura cu inculpatul Coasian Sabin pentru ca acesta să-i procure documente false de vechime în muncă.

 Prin actele false s-a completat exact perioada lipsă până la 15 ani de muncă în condiţii speciale", se afirmă în rechizitoriul procurorilor. În acest caz, Casa de Pensii Alba a fost prejudiciată cu suma de 108.000 lei.

Podiumul este completat de Nicolae Neag, care s-a bucurat, timp de cinci ani (între 2006 şi 2011), de o pensie lunară de 785 de lei.Aici, prejudiciul total adus statului a fost calculat la 97.000 de lei.

 „Prin luna septembrie 2006, Sabin mi-a adus cartea de muncă şi eu i-am dat acestuia suma de 4.000 de lei pretinsă de acesta. Mi-a spus să mă duc să îmi depun dosarul de pensionare la Casa de Pensii Alba, întrucât este plătită contribuţia la CAS. Eu am depus dosarul de pensionare, iar în luna februarie 2007 mi-a venit decizia de pensionare. Nu am lucrat niciodată la Compania Naţională a Uraniului, Sucursala Măgurele", a spus Nicolae Neag în declaraţia dată procurorilor.

Verificări

Ministerul Muncii a declanşat în 2010 verificări ample pentru depistarea fraudelor de la pensiile pe caz de boală şi din dosarele pentru certificatele de handicap. Până la sfâşitul acestui an vor fi controlaţi toţi pensionarii de invaliditate, iar dosarele suspecte vor fi trimise procurorilor. După demararea controalelor, zeci de persoane au decis să renunţe singure la aceste venituri, neprezentându-se la controlul medical de confirmare a diagnosticului din dosar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite