Factura la întreţinere a aprins inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aprilie, curentul electric, încălzirea şi combustibilii s-au scumpit cel mai mult

Media anuală a scumpirilor - inflaţia - a ajuns, în luna aprilie, la 3,77%, în creştere cu mai mult de un punct procentual faţă de cea din martie, din cauza creşterii unor preţuri reflectate în factura la întreţinere. Curentul electric s-a scumpit cel mai mult, respectiv cu 4,16% faţă de luna anterioară.

Indicele preţurilor de consum (IPC), indicator care măsoară inflaţia, a urcat în aprilie cu 0,52% faţă de martie, susţinut de o relativă stagnare a preţurilor alimentelor, care au crescut numai cu 0,49%. Preţurile produselor nealimentare a urcat cu 0,84% în aprilie faţă de luna precedentă, iar tarifele serviciilor au coborât în aprilie cu 0,2%, a comunicat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Inflaţia de bază, din care se scad preţurile administrate şi cele volatile - indicator pe care Banca Naţională îl consideră un semnal pentru politica monetară - a urcat în aprilie cu 0,23%. În martie, inflaţia de bază fusese de 0,21% faţă de luna precedentă.

Comparativ cu luna aprilie 2006, rata inflaţiei este de 3,77% şi de 0,83% faţă de luna decembrie 2006, în timp ce inflaţia pe primele patru luni ale anului trecut s-a cifrat la 0,5 procente.

Creşterea medie a preţurilor în ultimele 12 luni (mai 2006 - aprilie 2007), faţă de precedentele 12 luni (mai 2005 - aprilie 2006), determinată pe baza IPC este de 5,1% per total, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 5,2%.

Ouăle de Paşte au atenuat media scumpirilor

De-a lungul ultimilor 15-16 ani a fost un fel de tradiţie ca de Paşte să se ieftinească ouăle. Şi în acest an, datele statistice arată că ouăle s-au ieftinit cel mai mult, respectiv cu peste 2% în aprilie faţă de luna martie.

Reamintim că analiştii financiari anticipau o inflaţie pentru luna aprilie cuprinsă între 0,15 şi 1,00% faţă de martie, bazându-se în special pe scumpirea anunţată a curentului electric.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite