Faceţi curăţenie la Externe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Răspunsul MAE în "afacerea Mailat" denotă indolenţă şi incompetenţă. Nu intră în obiceiul noului "Adevărul" să ceară demisia unor demnitari. Preferăm să expunem faptele aşa cum

>> Răspunsul MAE în "afacerea Mailat" denotă indolenţă şi incompetenţă.

Nu intră în obiceiul noului "Adevărul" să ceară demisia unor demnitari. Preferăm să expunem faptele aşa cum sunt şi să lăsăm cititorii să judece. Există însă momente în care tonul relaxat nu mai face doi bani. De exemplu, acelea în care sunt afectate imaginea şi interesele unei întregi naţiuni.

Criza declanşată de crima atribuită lui Romulus Mailat poate fi începutul unei nenorociri cu mult mai ample. Pe fondul ascensiunii dreptei în mai multe ţări europene, politicile antiimigraţioniste se vor înăspri.

Românii, la rândul lor, au o imagine proastă nu numai în Italia, dar şi în Marea Britanie, în Olanda, în Germania şi în alte state. Crima de la Roma va putea fi acum speculată în multe locuri. Pierderile pentru românii care muncesc acolo cinstit - imensa majoritate, de altfel! - vor fi incalculabile.

Aceşti cetăţeni aveau nevoie de politici publice, prin care autorităţile de la Bucureşti să le susţină interesele. Nu s-a făcut nimic, deşi semnale de îngrijorare au fost.

Puteţi citi în ziarul nostru de azi o cronologie care arată cum s-a construit, treptat, în Cizmă, imaginea "român-asasin"; cum s-a pregătit terenul până acolo încât să fie nevoie doar de o scânteie pentru a se declanşa explozia.

Nu se poate ca un minister de externe profesionist să nu fi simţit din timp încotro bate vântul în Italia - erau suficiente doar nişte banale analize de presă! O strategie de răspuns în caz de criză putea fi pregătită din timp. Dar cazul Mailat i-a luat prin surprindere pe diplomaţii români, iar şeful lor s-a remarcat doar prin declaraţiile aiuritoare din deşertul egiptean.

Răspunsurile MAE la întrebările noastre concrete legate de felul în care au gestionat "afacerea Romulus Mailat" denotă indolenţă şi incompetenţă. Nu au făcut nimic pentru a se asigura că acuzatului îi este respectat dreptul la o anchetă corectă. Nu s-au străduit să-i angajeze un avocat, aşa cum o reclama gravitatea situaţiei. Consulul de la Roma aşteaptă şi acum să-l viziteze pe Mailat în închisoare.

Mai mult, MAE recunoaşte senin că fondul special pentru repatrierea românilor cu probleme în străinătate, deschis în 2005, a fost desfiinţat!

Toate acestea sunt argumente pentru o amplă curăţenie în MAE, care trebuie să înceapă cu instalarea unui ministru competent şi să continue cu chemarea acasă a consulului de la Roma. Dacă cei doi nu au avut onoarea de a pleca singuri, atunci trebuie demişi.

Degeaba speră premierul Tăriceanu că mai poate trage de timp până la europarlamentare, spre a menţine aparenţele legate de guvernul său. Cazul Mailat a fost cel mai bun test al competenţei pentru MAE, iar răspunsul trebuie să vină cât mai repede.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite