"Fac ceva pe romanii astia nenorociti, fii de catele, am sa le tai mainile..."

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Fac ceva pe romanii astia nenorociti, fii de catele, am sa le tai mainile" sau "fac ceva pe maurul nenorocit (termen peiorativ cu care spaniolii ii desemneaza pe marocani, n. red.) care mi-a furat

"Fac ceva pe romanii astia nenorociti, fii de catele, am sa le tai mainile" sau "fac ceva pe maurul nenorocit (termen peiorativ cu care spaniolii ii desemneaza pe marocani, n. red.) care mi-a furat bicicleta (...) am sa trec cu masina peste el si am sa-i zdrobesc imputitului teasta"- sunt doar fragmente din doua cantece tehno care se propaga, prin Internet, in Castellon, provincie unde se inregistreaza cea mai importanta concentratie de imigranti, dar si in Valencia si Madrid, informeaza cotidianul spaniol El Pais, consultat de Rompres. Cele doua cantece xenofobe "Me cago en esos putos rumanos" si respectiv "Facha vs. Moro" pot fi gasite pe Internet, pe site-uri cu continut porno sau pe forumuri cu muzica bakalao (termen peiorativ prin care spaniolii desemneaza muzica de proasta calitate, n.red.). Un site care contine cantecul impotriva romanilor anunta pe portalul sau ca respectiva melodie fusese descarcata de 5.800 de utilizatori. Autorul cantecului impotriva romanilor este un anume Dj Syto, spune ca are 23 de ani si ca a creat acest cantec in urma cu un an. Syto traieste intr-o localitate de pe langa Valencia, "un loc linistit inainte sa inceapa sa soseasca imigrantii", spune el, intr-un e-mail. "De la venirea lor, nu au incetat sa comita delicte si sa se bage in probleme. Sunt constient de faptul ca nu toti sunt delincventi (...) insa generalizez pentru ca este o forma mai agresiva de a-i ataca. Totul a inceput ca o gluma intre prieteni si nu ar fi trebuit sa depaseasca acest cadru", explica "artistul". in pofida tot mai multor voci critice care s-au facut auzite, Dj Syto spune ca nu este la curent cu nici un denunt impotriva sa. "Multi mi-au scris ca sa ma felicite. Dar sunt si alti oameni (de nationalitate spaniola) care ma taxeaza drept nazist sau rasist", recunoaste Dj Syto.
Organizatiile antirasiste denunta cantecul
Organizatia SOS Racismo - alertata pentru prima data despre cantecul impotriva imigrantilor romani in mai 2004 - a denuntat difuzarea cantecului evocand un articol din Codul Penal spaniol care pedepseste pe oricine incita la "discriminare, ura sau violenta din considerente rasiale impotriva unor grupuri sau asociatii (...)" cu pedepse intre unu si trei ani de inchisoare, plus plata unor amenzi. "Am anuntat politia din Barcelona si ne-au raspuns in iunie ca au trimis dosarul unui judecator", a explicat un purtator de cuvant al asociatiei. insa presedintele pentru Castellon al Asociatiei tarilor din Est, romanca Angela Placinstar, se opune denunturilor publice deoarece considera ca acestea ar putea provoca o si mai mare respingere fata de compatriotii sai. Unii tineri romani au fost prezenti in momentul difuzarii respectivului cantec in discoteci sau la scoala. "Acum, acestia se simt prost cand li se cer actele la intrarea intr-o discoteca", spune dna Placinstar. Dupa Madrid, unde se inregistreaza cea mai mare comunitate de romani din Spania, in provincia Castellon, care numara 500.000 de locuitori, traiesc 30.000 de imigranti romani cu acte in regula, care au sosit in aceasta regiune atrasi de rata scazuta a somajului. Romanii reprezinta 43 la suta din numarul total de imigranti din aceasta provincie.
Spaniolii, satui de "turisti" romani
Cantecele xenofobe aparute pe internet apar dupa numeroase semnale care aratau ca spaniolii, candva deosebit de primitori fata de imigrantii romani, au ajuns sa se simta "invadati" si sa reactioneze violent. Primul atac impotriva romanilor a avut loc in urma cu trei ani. O casa de rugaciune dintr-o suburbie a Madridului la care se adunau romani a ars din temelii. Banda care a atacat casa se "remarcase" deja prin vanarea romanilor fara adapost veniti cu speranta ca vor castiga sute de euro pe luna. Incendiul a provocat o ampla dezbatere in comunitate. Spaniolii de rand au declarat ca nu sunt de acord cu agresarea romanilor, dar pe de alta parte, cu jumatate de gura, au recunoscut ca s-au saturat sa vada in fiecare dimineata cate doua autobuze incarcate cu asa-zisi turisti romani. Fara adapost, fara bani, fara relatii, "turistii" invadau parcarea cu gunoie, dormeau prin parcuri si bateau la fiecare usa sa-si ofere serviciile. Dupa cateva luni cativa luau autobuzele inapoi spre Romania, mai saraci decat au venit, dar o mare parte ramaneau pe capul spaniolilor.
"Nu putem vorbi de o reactie xenofoba a spaniolilor fata de romani"
- considera directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca
Ieri, la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, a avut loc o preselectie pentru locuri de munca in Spania. S-au cautat cazangii-tinichigii, electromecanici si mecanici, in total 27 de posturi. Spre deosebire de alte preselectii, candidatii puteau fi numarati pe degete. Directorul Oficiului, Aurel Teodorescu, ne-a declarat ca numarul redus de candidati este firesc avand in vedere conditiile de selectie mult mai riguroase. "Este vorba de locuri de munca pentru care se cere o specializare dovedita, cunostinte de limba spaniola si limba engleza. Nu ma asteptam sa avem multi doritori, eu as fi multumit daca am reusi sa gasim macar suficienti candidati ca sa ocupam posturile", a explicat Teodorescu. In privinta cantecelor xenofobe aparute pe internet, seful Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca este de parere ca acestea nu au de ce sa ingrijoreze romanii care pleaca la munca legal. "Spaniolii sunt foarte multumiti de angajatii romani, dovada cresterea continua a numarului de oferte de locuri de munca. Este posibil sa existe insa o stare de nemultumire privind imigrantii ilegali. Pentru combaterea acestui fenomen, atat guvernul spaniol, cat si guvernul roman fac toate eforturile. Referitor strict la cantecul xenofob de pe internet, o fi vreo melodie "frumoasa", gen manelele de la noi. Cel care a scris versurile este un iresponsabil si, judecand dupa faptul ca a gasit si admiratori, nu este singurul. Nu se poate insa eradica prostia prin decizii guvernamentale", a explicat Teodorescu.

Conform estimarilor autoritatilor spaniole
500.000 de muncitori la negru vor intra in legalitate pana in luna mai
Aproape 300.000 de imigranti au depus cereri de reglementare a sederii in Spania, dupa declansarea, la 7 februarie, a unei campanii de lupta impotriva economiei subterane, a anuntat, luni, secretarul de stat pentru Imigrare, Consuelo Rumi, citat de AFP. Ritmul de depunere a cererilor a crescut sensibil in ultima perioada, la inceputul lunii martie fiind inregistrate numai 100.000 de solicitari. "Sunt cifre foarte bune", a spus Rumi, la un seminar privind imigrarea latino-americana. Daca ritmul de depunere a documentelor se va mentine pana la 7 mai - data la care se incheie campania -, numarul solicitarilor ar putea ajunge la 500.000, a adaugat ea. Organizatiile neguvernamentale apreciaza ca in Spania traiesc ilegal mai mult de un milion de imigranti. Autoritatile spaniole le-au cerut imigrantilor sa prezinte, prin intermediul angajatorilor, un certificat de rezidenta intr-o localitate spaniola, anterior datei de 8 august 2004, un extras de cazier judiciar din tara de origine si un contract de munca. Cei mai multi imigranti care beneficiaza de aceste prevederi sunt latino-americani. "Fiecare loc de munca scos din economia paralela reprezinta un triumf al acestui proces", a insistat Consuelo Rumi, adaugand ca imigrantii care isi vor reglementa situatia devin "persoane care vor plati impozite si vor cotiza la fondurile de asistenta sociala". Initiativa Guvernului de la Madrid, in contratimp cu masurile luate de alte tari europene, care inaspresc legislatia privind imigrarea, a provocat iritare in mai multe capitale, inclusiv la Berlin. Dupa incheierea acestei campanii, insa, Guvernul de la Madrid a anuntat ca va aplica "toleranta zero" fata de imigrantii aflati ilegal in Spania si ii va obliga pe angajatorii acestora sa plateasca amenzi importante. Circa 270 de imigranti aflati ilegal in Spania se afla in greva foamei pe termen nelimitat la Barcelona, pentru a cere o simplificare a procedurilor de reglementare a situatiei si prelungirea actualei campanii si dupa data-limita de 7 mai. Grevistii, a caror actiune a inceput sambata, sunt in mare majoritate pakistanezi, indieni, marocani si latino-americani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite