Fabricile Iaşiului fug din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relocarea marilor producători îi îmbogăţeşte pe patronii din capitala Moldovei

Tot mai multe societăţi ieşene caută terenuri în afara oraşului, motivate în primul rând de preţul mult mai scăzut al acestora. În plus, în oraş nu se mai găsesc suprafeţe mari de terenuri pentru noi investiţii. Edilii din localităţile învecinate Iaşiului i-au primit cu braţele deschise pe investitori. „S-au creat câteva sute de locuri de muncă. Suntem mulţumiţi că nu ne mai pleacă oamenii în străinătate”, spune primarul comunei Ion Neculce, Vasile Rusu.

Una dintre companiile nevoite să îşi mute activitatea în afara Iaşiului este Avi-Top. Managerul Lucian Apostol a decis să-şi transfere activitatea în comuna Ion Neculce, satul Războieni, după ce suprafaţa din oraşul Târgu Frumos s-a dovedit insuficientă pentru sacrificarea păsărilor. În Războieni a fost construit un abator ultramodern, unde s-au investit 10 milioane de euro, o parte din bani fiind obţinuţi prin proiecte SAPARD. Fostul amplasament nu va fi scos la vânzare, deoarece acolo vor rămâne fermele de creştere a păsărilor şi secţia de incubaţie.

Galerii comerciale în loc de fabrică

Şi compania Adimet, al cărei obiect de activitate îl reprezintă produsele metalurgice, s-a mutat la marginea Iaşiului, în zona Dancu. Proprietarul fabricii, omul de afaceri Ioan Prisecaru, a vândut, acum doi ani, cele şapte hectare de teren ale societăţii cu 7,93 de milioane de euro. Pe terenurile Adimet au fost construite Galeriile „Felicia”, care cuprind şi un hypermarket Carrefour.

Omul de afaceri Adrian Butucă, patronul Moldomobila, este decis să profite de poziţionarea bună a terenului pe care este amplasată fabrica. El a scos la vânzare cele 13 hectare, pentru un preţ minim de 40 milioane de euro. „După ce vom vinde, vom mai sta aici încă un an şi jumătate, timp în care vom ridica halele de care avem nevoie şi vom achiziţiona utilaje noi. Investiţia se va ridica undeva la 5 milioane de euro”, a adăugat Butucă. Gigi Guţi, directorul unei agenţii imobiliare din Iaşi, susţine că „suprafaţa poate fi interesantă pentru acei dezvoltatori care activează în construcţia de locuinţe”.

image

După ce vom vinde, vom ridica halele de care avem nevoie şi vom achiziţiona utilaje noi. Investiţia se va ridica undeva la 5 milioane de euro

image



Adrian Butucă, patron Moldomobila

Bani frumoşi la buget

Primarii care au reuşit să atragă marile companii în localităţile pe care le conduc spun că venirea firmelor va determina creşterea nivelului de trai al localnicilor. „Din comuna noastră s-au angajat până acum 150 de locuitori la combinatul Avi-Top, iar în lunile următoare se vor mai crea alte 100 de locuri de muncă”, a explicat primarul comunei Ion Neculce. Mai mult, localităţile din zona rurală vor avea bugete mai mari, deoarece companiile vor plăti către bugetele locale taxe şi impozite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite