Fabrica de gloanţe a lui Becali, băgată în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, are din nou necazuri cu fiscul. La începutul lunii februarie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea a decis să deschidă procedura de faliment a

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, are din nou necazuri cu fiscul. La începutul lunii februarie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea a decis să deschidă procedura de faliment a Uzinei Mecanice Drăgăşani. Inspectorii fiscali au arătat că fabrica de armament are datorii imense la bugetul de stat, de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Suma restantă reprezintă "impozite, taxe şi contribuţii însoţite de accesoriile prevăzute de Codul de Procedură Fiscală". DGFP Vâlcea cere magistraţilor să constate starea de insolvenţă a societăţii, să numească un admistrator judiciar, să se interzică înstrăinarea acţiunilor, iar fondurile financiare ale uzinei din bănci să fie disponibilizate doar cu ordinul judecătorului.

Mai mult, Fiscul cere să fie anulate toate transferurile de bunuri patrimoniale, dacă rezultă acest lucru din documentele contabile ale uzinei. Inspectorii cer şi indicarea persoanelor vinovate de situaţia dezastruoasă a fabricii, în vederea tragerii la răspundere a acestora.

Fabrica de armament Drăgăşani a fost scoasă la privatizare în 2003, de către OPSPI, iar în 2004, Gigi Becali şi Asociaţia Salariaţilor au achiziţionat pachetul integral de acţiuni, la preţul de 139 miliarde de lei. Latifundiarul din Pipera a achiziţionat 90% din acţiuni, iar salariaţii - 10%. Fabrica mai are datorii şi la AVAS, Primăria Drăgăşani şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă.

Sechestru pe imobile şi conturi blocate

Gigi Becali şi Asociaţia Salariaţilor au deschis un proces la Tribunalul Bucureşti în care cer statului român daune. De asemenea, Becali cere emiterea unor ordine pentru înlesnirea (scutiri, eşalonări, amânări) la plata datoriilor care revin statului.

"Începând din luna martie 2005, societatea nu a mai putut beneficia de investiţii, deoarece cumpărătorul a fost pus în imposibilitatea de a-şi îndeplini în continuare obligaţiile investiţionale pe care şi le-a asumat prin contract, ca urmare a blocării tuturor conturilor societăţii de către creditorii bugetari, sechestrelor pe toate bunurile patrimoniale şi terenurilor societăţii puse de către aceiaşi creditori din cauza neemiterii în timp util a ordinelor privind acordarea de facilităţi şi înlesniri de către SC Uzina Mecanică Drăgăşani SA", se arată în cererea depusă la instanţă de Gigi Becali.

Latifundiarul din Pipera susţine că avea dreptul la aceste înlesniri în baza legislaţiei privind accelerarea privatizării societăţilor de stat. El mai susţine că de când a ajuns acţionar la Drăgăşani şi-a plătit toate obligaţiile bugetare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite