FP-România: Presa bună votează cu Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile ziare anglo-saxone recomandă lumii o victorie a candidatului Barack Obama. Cu toate surprizele incluse. Washington Post  a făcut-o încă din 17 octombrie. New York Times  pe

Marile ziare anglo-saxone recomandă lumii o victorie a candidatului Barack Obama. Cu toate surprizele incluse.

Washington Post  a făcut-o încă din 17 octombrie. New York Times  pe 24. Ultimul mare ziar internaţional care votează cu Obama este Financial Times , pe 26. S-o fi votat în redacţie?

Greu de scris, astfel de editoriale sunt un clasic exerciţiu de responsabilitate socială a presei, dincolo de obligatoria imparţialitate din restul timpului. NY Times, de exemplu, îşi contorizează  întreaga istorie a partizanatului politic din ajunul alegerilor; uneori a pariat pe necâştigători – ar fi schimbat aceştia istoria?

Le Monde  adaugă că Obama are de partea sa 180 de ziare, faţă de numai 75 aflate în tabăra lui McCain. Dar nu votează doar jurnaliştii. Jonathan Atler arată în Newsweek cum ar putea câştiga, totuşi, McCain.

Iar International Herald Tribune le sugerează europenilor care ar vota masiv cu Obama că acesta nu are aplecările pacifiste, multilateraliste sau social-democrate cu care este creditat pe Batrânul continent. Iar Moscow Times  adugă motivele pentru care Asia conservatoare - spre deosebire de Europa revizionistă - ar vota cu McCain.

Dacă doriţi să aflaţi şi mai multe, citiţi şi:

The World That Awaits
By Richard N. Haass | NEWSWEEK

There are only two and a half months—76 days, to be precise— between Election Day and your Inauguration, and you will need every one of them to get ready for the world you will inherit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite