FMI zice că ne-am lăsat pe tânjală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, spune că autorităţile ar trebui să accelereze implementarea reformelor
Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, spune că autorităţile ar trebui să accelereze implementarea reformelor

Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, a atras atenţia că reformele din România au încetinit. La doar o zi după ce boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat a doua evaluare a acordului şi a pus la dispoziţia României încă 480 de milioane de euro, Jeffrey Franks, şeful delegaţiei la Bucureşti, vine cu noi avertismente.

El a atras atenţia că reformele din România au încetinit în ultimele trei luni, în special în procesul de restructurare şi privatizare a companiilor de stat. „Membrii boardului încurajează autorităţile să continue ferm reformele structurale pentru că există îngrijorări legate de posibile presiuni politice care să îngreuneze acest proces", a spus Franks, potrivit Mediafax.

Oficialul FMI a explicat că motivele pentru care anumite reforme au fost întârziate vor fi discutate cu autorităţile române la următoarea misiune de evaluare. „Noi am fost flexibili atunci când a fost vorba despre detalii. Dacă vor (autorităţile - n.r) să ia o companie de pe masă, nu-i nicio problemă, dar numai dacă vedem o îmbunătăţire în altă parte", a spus reprezentantul FMI.

Fondul va reduce prognoza de creştere

Guvernul şi Fondul au decis ca în acest an să fie numiţi manageri privaţi la nouă companii de stat, urmând ca anul viitor lista să fie suplimentată. În plus, Executivul s-a angajat să vândă participaţii minoritare la CFR Marfă, Tarom, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti a mai spus că instituţia va revizui la 2% prognoza de creştere economică a României de anul viitor, faţă de cea actuală - de 3,5 - 4%. Iar asta din cauza riscurilor de contagiune de pe plan extern care s-au amplificat. Pentru a contrabalansa aceste riscuri, Franks a spus că este necesară menţinerea şi chiar accelerarea reformelor din programul cu FMI.
Premierul Emil Boc a declarat, săptămâna trecută, că prognoza de creştere economică pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilită de Guvern în luna octombrie, după consultări cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Riscuri pentru sistemul bancar

Sistemul bancar românesc rămâne lichid şi bine capitalizat, dar au apărut riscuri din cauza dificultăţilor din alte zone ale Europei şi este necesară o vigilenţă sporită a autorităţilor, a atras atenţia directorul general adjunct al FMI, David Lipton.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite