FMI amână veştile bune ale Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va introduce plata TVA la încasarea facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 de euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă, cel mai târziu la începutul anului viitor, termenul final fiind încă discutat cu FMI, a declarat ieri premierul Victor Ponta, în urma întâlnirii cu delegaţia finanţatorilor externi.

„Înţeleg că decizia este favorabilă şi vom introduce măsura. Este o discuţie despre termen şi îl vom discuta în weekend. Cel mai târziu va fi la 1 ianuarie 2013, dar recunosc că ne-am dori să facem lucrul ăsta şi mai devreme. Decizia sper să o avem până luni", a spus Ponta. El a precizat că discuţiile cu FMI vor continua la sfârşitul acestei săptămâni.

În ceea ce priveşte celelalte măsuri fiscale, anunţate ca intenţie anterior, premierul a spus că ele vor fi discutate în toamnă cu finanţatorii externi - FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, la momentul eleborării proiectului de buget pentru 2012. Măsurile vizează reducerea TVA la produse agroalimentare şi o eventuală impozitare diferenţiată a veniturilor, în care cota maximă de impozitare să nu depăşească 16%.

Ponta: Nu facem nimic fără acordul FMI

Premierul a mai spus că toate schimbările de taxe şi impozite se vor face numai cu acordul creditorilor internaţionali. „Am discutat (cu FMI - n.r.) despre ce dorim să facem în perioada următoare şi în 2013, fie că este vorba despre modul de încasare a TVA sau de sprijinul din punctul de vedere fiscal pentru agricultură, domeniu afectat de secetă. Vreau să spun că toate schimbările de sistem fiscal, în ceea ce priveşte taxele şi impozitele, se implementează numai după ce avem un acord clar cu creditorii noştri internaţionali", a spus Victor Ponta.

El a mai precizat că discuţiile actuale cu FMI nu au influenţat decizia de majorare a salariilor pentru bugetari, această problemă fiind clarificată încă de la precedenta misiune a Fondului.

Un PIB mai mic în acest an

Experţii FMI vor accepta o creştere economică mai mare de 1% pentru acest an, în ciuda producţiei agricole slabe şi a încetinirii economice din zona euro, însă PIB nominal estimat va scădea uşor faţă de actuala prognoză, de la 607,5 la 607,3 miliarde de lei.

La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a evitat să spună dacă Guvernul îşi mai menţine pentru acest an ţinta de creştere economică de 1,5% din PIB, menţionând doar că prognoza de deficit bugetar nu va fi modificată.

"Înţeleg că decizia este favorabilă şi vom introduce măsura privind TVA. Este o discuţie despre termen şi îl vom discuta în weekend. Cel mai târziu va fi la 1 ianuarie 2013."
Victor Ponta prim-ministru

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite