FMI nu mai vrea din 2010 companii subvenţionate de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, aflată în aceste zile la Bucureşlti pentru a discuta cu autorităţile române privind acordarea celei de-a treia tranşă din împrumut, a cerut autorităţilor române să elimine subvenţiile la cele 10 companii de stat monitorizate, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban.

Potrivit acestuia, cel mult trei companii de stat vor mai primi subvenţii începând de anul viitor: C.N. a Huilei, CFR Călători şi Infrastructură, deoarece acestea nu pot funcţiona fără banii de la buget.

"Nu s-a discutat despre disponibilizări şi îngheţări de salarii. Subvenţiile trebuie să dispară, pentru că asta este politica Fondului Monetar Internaţional. Cred că şapte companii (din cele 10 monitorizate n.r.) vor rezista fără subvenţii şi anul viitor se vor acorda doar la două sau trei companii. Este vorba de CNH, CFR Infrastructură şi CFR Călători, iar singura care ar putea fi privatizată anul viitor este CFR Marfă", a afirmat Şerban.

Metroul ar putea rămâne fără subvenţii


Compania de metrou ar putea fi obligată să-şi caute alte surse de venituri în condiţiile în care FMI cere statului să i taie fondurile de la buget.

"Metrorex are argumente slabe pentru a solicita subvenţii, pentru că numărul de călători a crescut cu 25%, la 750.000 (pe zi n.r.), şi va trebui să justifice foarte bine pentru ce mai solicită subvenţii de la stat", a spus Şerban.

Oficialul din cadrul ME a precizat că la întâlnirea delegaţiei FMI cu reprezentanţii Ministerului Economiei s-a discutat şi găsirea unor soluţii pentru societăţile cu probleme grave, care nu au realizat profit şi nici nu mai sunt subvenţionate.

Autorităţile de la Bucureşti s-au angajat în faţa FMI, într-o scrisoare de intenţie din august, să monitorizeze zece mari companii publice cu probleme şi să fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subvenţii.

Companiile care vor fi monitorizate în primă fază sunt C.N. Căi Ferate CFR, S.N. Transport CFR Călători, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite