FMI pune frână salariilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI pune frână salariilor publice
FMI pune frână salariilor publice

Autorităţile trebuie să reducă factura salarială de la 9% la 6,2% din PIB până în 2015. Indicatorul fixat de reprezentanţii FMI poate fi atins pe două paliere: reducerea aparatului bugetar, simultan cu scăderea remuneraţiilor în sistem.

Străduinţa Guvernului de a restructura aparatul bugetar a primit, în aceste zile, un impuls din partea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI). Finanţatorii au dat un semnal clar privind nevoia de reducere a cheltuielilor cu personalul, fixând o ţintă precisă.

Astfel, până în 2015, România trebuie să-şi ajusteze masa salarială de la 9% din Produsul Intern Brut (PIB), în acest moment, până la 6,2% din PIB.

„FMI nu a dat cifre cu privire la numărul reducerilor de personal, aşa cum se vehiculează. A fixat însă această ţintă, iar noi trebuie să o respectăm. Pentru a ajunge, în 2015, la 6,2% din PIB, trebuie să calculăm, în funcţie de posibilităţile bugetare, ce reduceri de personal trebuie operate“, au declarat pentru „Adevărul“ surse oficiale din Ministerul Finanţelor. Acestea au precizat că delegaţia FMI a insistat, cu preponderenţă, pe reducerea cheltuielilor de personal şi pe regândirea structurii de cheltuieli în ansambul ei.

Disponibilizarea a peste 150.000 de bugetari

În urma discuţiilor cu Fondul, Executivul ia în calcul disponibilizarea a 10% din bugetari şi îngheţarea salariilor şi a pensiilor, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax. Aceasta ar însemna trimiterea în şomaj a 150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor şi stoparea oricăror majorări salariale pentru cei care rămân în sistem.

În privinţa pensiilor, acestea ar urma să fie îngheţate în 2009 şi 2010, cu excepţia celor sociale. Toate aceste măsuri trebuie aplicate până când legea salarizării unice va începe să-şi producă efectele.

„În acest moment se pune problema disponibilizării a 100.000 – 150.000 de salariaţi din administraţia centrală, administraţiile locale şi autorităţile descentralizate“, au declarat sursele citate. Acestea au precizat că măsura ar economisi 0,35% din PIB în 2010.

În discuţii, s-a convenit, spun aceleaşi surse, ca toţi bugetarii să intre în concediu fără plată pe o perioadă de două-trei săptămâni, începând din luna septembrie până în noiembrie. Această măsură ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.

Rectificare bugetară în august

Totuşi, toate aceste măsuri au nevoie de consens politic, iar Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului. O reducere a cheltuielilor programate cu 0,9% din PIB ar putea avea loc la următoarea rectificare bugetară. Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că aceasta va avea loc în luna august.

Potrivit şefului Executivului, numărul posturilor din administraţia centrală a crescut, între 2005 şi 2008, cu 64.000. „Cu 20% a crescut numărul posturilor din administraţia centrală. În instituţiile finanţate din bugetele locale, creşterea este de 17%.

În cele finanţate din venituri proprii şi subvenţionate, creşterea este de 30%, iar în instituţiile finanţate integral din venituri proprii, de 10%“, a declarat Boc. El a precizat că, în această perioadă, cheltuielile cu personalul au crescut cu 200%.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite