FMI a amânat tranşa de împrumut de 1,5 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI a amânat tranşa de împrumut de 1,5 miliarde de euro
FMI a amânat tranşa de împrumut de 1,5 miliarde de euro

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, directorul Elena Flores din Comisia Europeană, Elena Flores şi directorul de ţară al Băncii Mondiale, Arntraud Hartmann, prezintă concluziile preliminare ale misiunii de evaluare. 


Jeffrey Franks(FMI):

  • Am făcut progrese foarte bune în discuţiile din ultimele 10 zile cu autorităţile române, acum ne putem afla în poziţia de a analiza astfel încât să eliberăm banii îndată ce situaţia politică se va fi rezolvat
  • Deşi nu am reuşit să finalizăm analiza, vom continua să lucrăm prin mail şi telefon şi suntem pregătiţi să trimitem misiuni pentru continuarea şi finalizarea analizei
  • Pentru că anul 2009 a fost mai dificil faţă de ce anticipasem, efectele se vor vedea într-un deficit mai mare în 2010, dacă nu se vor lua alte măsuri. Fără o acţiune suplimentară, deficitul bugetar va ajunge la 9% din PIB
  • La acest moment întrevedem o poziţie mai bună, deci prognoza e de scădere a deficitului bugetar de până la 8%, faţă de 8,5%, cât am avut în estimările iniţiale
  • Aşteptăm o creştere economică pentru 2010
  • În cadrul programului financiar cu BNR, ţinta pentru rezerve a fost îndeplinită
  • Obiectivul pentru inflaţie a fost atins
  • Reiese din calculele noastre că şi ţinta de deficit a fost îndeplinită
  • Acel criteriu care este indicativ deci nu este obligatorou, adică ţinta de cheltuieli,  nu a fost în deplinit
  • Nu avem informaţii pentru a putea face calculaţia privind reducerea arieratelor din sectorul public dar credem că această ţintă nu a fost atinsă
  • Dacă ne uităm la toate, vedem că performanţa la nivel central e bună, dar există depăşiri semnificative în alte zone ale administraţiei publice şi în mod special la instituţiile deconcentrate. La nivelul ţintei de deficit, realizările peste aşteptări au compensat aceste depăşiri din zona menţionată înainte, dar asta nu s-a întâmplat şi în ceea ce priveşte ţinta de cheltuieli.
  • Întorcându-ne acum la ce aşteptăm să se întâmple până la finele anului, sunt veşti bune: recenta decizie a CCR
  • Aprobarea concediului fără plată va duce la reducerea cheltuielilor cu salariile şi prevederile privind reorganizarea unor agenţii şi de a controla ma temeinic bugetele locale va permite un control mai bun al fondurilor publice.

Elena Flores(CE):

  • Şi eu aş dori să spun că am realizat progrese importante, de altfel Comisia a emis prognoza de toamnă pentru toate ţările europene şi deci şi pentru România şi deşi situaţa economică, deficitul s-a adâncit, putem spune însă că în a doua parte a anului situaţia nu s-a deteriorat mai mult în România
  • S-au făcut progrese majore pe trei direcţii - politicile financiare, o mai buna redresare a balenţei de plati şi dsspre acele măsuri pe care Guvernul a reuşit să le ia , astfel că ne dă speranţe pentru perioada care va urna
  • Cu aceasta ajung la ultima remarcă. Ne dă încredere că de îndată ce nesiguranţa politică va fi fost rezolvată şi va fi un buget oficial pe 2010, vom putea să eliberăm mai departe tranşa.



UPDATE 12.15  Traian Băsescu
: "FMI îşi încheie misiunea mâine condiţionând revenirea în România după ce vom avea un Guvern în funcţie. FMI cere ca obligaţii minimale aprobarea bugetului de stat până în prima decadă a lunii decembrie, înaine de 10 decembrie.

O altă solicitare a FMI, UE, şi a Băncii Mondiale este ca legea răspunderii fiscale să fie transmisă în Parlament şi adoptată înainte de sfârşitul anului, celelalte elemente de condiţionalităţi pot fi discutate. Sunt si elemente pozitive , dar avem douî chei: un Guvern legitim pentru problemele legislative, iar cea de a doua este bugetul de stat şi legea răspunderii fiscale.

Fondul Monetar, Banca Mondială şi UE revin imediat ce sunt solicitate după instalarea noului guvern, sau a unui guvern legitim. Chiar şi venirea delegaţie lor a fost posibilă în baza speranţei că va trece guvernul anterior propus.

Ce vreau să-i asigur pe români este că orice guvern va găsi resursele să plătească salariile şi pensiile, nu trebuie să îngrijoreze populaţiei că prin plecarea fondului nu se mai pot plăti acestea."


UPDATE 11.12
Potrivit unor surse apropiate discuţiilor dintre FMI şi oficialii români, Tranşa a treia din împrumutul acordat României  va fi amânată. "Probabil că la începutul lunii ianuarie va veni încă o delegaţie să semneze cu noul guvern, iar în jur de 20 ianuarie va fi aprobată tranşa în boardul FMI. Asta înseamnă că vom primi banii cu o întârziere de circa o lună şi jumătate, dacă totul merge cum trebuie", a afirmat una din sursele menţionate citate de NewsIn.

Jeffrey Franks a declarat miercuri despre obligaţiile României: "Poate o singură ţintă nu a fost atinsă"


UPDATE 10.36 Preşedintele Traian Băsescu a primit delegaţia FMI la Palatul Cotroceni,  prilej cu care le-a spus că "vom vedea ce putem face în următoarele zile pentru a stabiliza situaţia politică". Băsescu a zis că "este o misiune dificilă pentru dvs. presupun, având în vedere situaţia politică de la Bucureşti, dar vom încerca să corectăm acest aspect". La rândul său, şeful delegaţiei Fondului, Jeffrey Franks, a spus: "Campaniile electorale sunt momente dificile, dar noi înţelegem cum decurg aceste situaţii şi aşa cum am mai spus angajamentul nostru este faţă de România, indiferent de mediul politic"

  • Misiunea FMI se află în România din 28 octombrie pentru a evalua dacă au fost respectate condiţiile stipulate în acordul stand-by.
  • Dacă misiunea se încheie favorabil, pe 15 decembrie va avea loc şedinţa boardului FMI, care va aproba eliberarea celei de-a treia tranşe de împrumut, în valoare de 1,5 miliarde euro.
  • Concomitent cu misiunea FMI s-au aflat la Bucureşti o misiune a Băncii Mondiale, pentru a discuta condiţiile de acordare a celui de-al doilea împrumut din programul de politici de sprijin, în valoare de 360 de milioane de euro, precum şi o misiune a Comisiei Europene, pentru a analiza dacă poate elibera României tranşa de un miliard de euro
  • Acordul de finanţare cu FMI se întinde pe o perioadă de 24 de luni, Fondul urmând să vireze României un total de 12,5 miliarde de euro, în opt tranşe, din cadrul unui împrumut de sprijin de 19,95 miliarde de euro, din care 12,95 miliarde de euro de la FMI, 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană, 1 miliard de euro de la Banca Mondială şi 1 miliard de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite