FMI şi-a îmbunătăţit prognoza pentru 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI şi-a îmbunătăţit prognoza pentru 2010
FMI şi-a îmbunătăţit prognoza pentru 2010

Zona euro va trece pe plus anul viitor, însă se va confrunta cu creşterea şomajului şi un nivel scăzut al consumului. Refacerea economiei din zona euro este „înceată“, iar guvernele trebuie să menţină programele de ajutor.

FMI anticipează pentru acest an o scădere de 4,2% a economiilor care formează zona euro, prognoză mai optimistă decât contracţia de 4,8% prevăzută în iulie. În 2010, FMI se aşteaptă la o creştere de 0,3%, faţă de o reducere de 0,3%.

„Ritmul modest de redresare este în legătură directă cu prelungirea stagnării pieţei imobiliare din unele economii, cu tensiunile de durată din sectoarele financiar şi bancar şi a situaţiei de pe piaţa muncii“, se arată în ultimul raport al FMI.

FMI recomandă băncilor centrale din regiune, inclusiv Băncii Centrale Europeane (BCE) şi Băncii Angliei, să menţină ratele mici ale dobânzilor pentru a sprijini refacerea economiilor. „Nivelul inflaţiei este scăzut în toată regiunea, ceea ce permite menţinerea unor dobânzi foarte coborâte“, consideră FMI.

Prognoza pentru inflaţia din zona euro este de 0,3% în acest an şi de 0,8% în 2010. În Marea Britanie rata inflaţiei va fi de 1,9% în 2009 şi 1,5% anul viitor“.

De asemenea, guvernele trebuie să se implice în continuare în susţinerea economiilor. FMI spune că stimulentele fiscale „nu trebuie retrase prea devreme“, chiar dacă statele se vor confrunta cu majorări ale deficitelor bugetare.

O reducere a deficitelor este aşteptată abia începând cu 2011, dacă revenirea pe creştere va permite reinstaurarea disciplinei bugetare, a declarat joi preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, la finalul unei reuniuni cu miniştrii de finanţe din zona euro, ce a avut loc în Suedia. Miniştrii s-au arătat reticenţi privind fixarea unei date pentru reducerea deficitelor cauzate de planurile de relansare şi de creşterea cheltuielilor sociale, în contextul crizei.

Şomajul va fi una dintre problemele-cheie cu care se vor confrunta statele europene în anii următori. FMI anticipează o rată a şomajului de 11,7% pentru zona euro în 2010 şi de 12% în 2011, pentru ca abia în 2014 să se reducă la 9,5%. Prin contrast, în SUA, unde există o piaţă a muncii mai flexibilă, şomajul va scădea de la un vârf de 10% în 2010, la 5% în 2014.

Şomajul ridicat din Europa va afecta consumul, ceea ce va încetini redresarea economică. Pentru economia globală, FMI prognozează o creştere de 3,1% în 2010, mai ales datorită evoluţiilor pozitive ale Chinei şi Indiei.

Estimarea este mai bună decât cea din iulie, când Fondul se aştepta la numai 2,5%. Şi pentru acest an prognoza s-a îmbunătăţit, scăderea aşteptată fiind de numai 1,1% faţă de estimarea anterioară de 1,4%. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite