FMI estimează costurile crizei financiare la aproape 12.000 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI estimează costurile crizei financiare la aproape 12.000 de miliarde de dolari
FMI estimează costurile crizei financiare la aproape 12.000 de miliarde de dolari

Costurile crizei financiare globale au ajuns la 11,9 mii de miliarde dolari, o sumă ce echivalează cu aproape o cincime din producţia economică globală anuală, potrivit calculelor Fondului Monetar Internaţional (FMI), citate de The Telegraph.

Banii ar putea acoperi plata unui cec de trei mii de dolari pentru fiecare cetăţean al planetei. Sumele cheltuite au presupus infuzii de capital realizate pentru salvarea băncilor de la colaps, operaţiuni de curăţare a activelor toxice din sistem, garantarea datoriilor şi sprijinul băncilor centrale.

Marea Britanie a cheltuit cei mai mulţi bani pentru susţinerea sectorului financiar

Estimarea Fondului Monetar Internaţional vine la doi ani de la începerea crizei economice şi arată faptul că, în mare parte, costurile au fost suportate de statele dezvoltate. Acestea au susţinut costuri totale de 10,2 mii de miliarde de dolari, în timp ce statele emergente au contribuit cu doar 1,7 mii de miliarde. Calculele efectuate de FMI subliniază creşterea continuă a acestor costuri şi arată că banii au fost folosiţi pentru redresarea sectorului financiar, grav afectat de criză. Raportul arată că Marea Britanie a cheltuit cea mai mare partea a sumei pe măsuri de susţinere a sectorului financiar. Astfel, costurile totale s-au ridicat la 81,8% din produsul intern brut (PIB), adică 1,227 mii de miliarde lire sterline.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite