FMI: La mijlocul acestui an va trece greul crizei economice din Spania– Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Previziunile FMI pentru Spania, dreptul la avort al fetelor de la 16 ani şi garantarea fondului de pensii până în anul 2015 sunt doar câteva din subiectele tratate de presa spaniolă de astăzi.

“Aido şi Jimenez confirmă că fetele de 16 ani pot avorta fără permisiunea părintilor” , anuntă ziarul “ABC”.

În ciuda polemicii create de noua lege a avortului, ministrul Egalităţii şi al Familiei, Bibiana Aido şi ministrul Sănătăţii, Trinidad Jimenez, au confirmat, în cadrul unei întâlniri, că fetele de 16 ani vor putea avorta fără a fi necesară permisiunea părinţilor. Cele două reprezentante ale Guvernului spaniol au asigurat că toate femeile vor avea garantat dreptul la avort în sistemul de sănătate publică. Gratuitatea se va aplica în mod egal, în toate comunităţile spaniole.

“Cei de la Trafic vor confisca temporar motocicletele celor care circulă fără cască” , scrie “El Publico”.

Trei puncte pierdute, amendă de 300 de euro şi motocicleta confiscată pentru motocicliştii din Spania prinşi că circulă fără cască. În unele oraşe din Spania doar 45% dintre motociclişti folosesc casca, potrivit datelor de la Direcţia de Trafic. Între 15 mai şi 31 iulie se va derula o campanie de sensibilizare a motocicliştilor din Extremadura, Andalucia şi Murcia. În 2007, pe şoselele din Spania şi-au pierdut viaţa 880 de motociclişti.

“Închisoare pentru cei patru presupuşi membri ETA, reţinuţi sâmbătă” , titrează ziarul “El Mundo”.

Judecătorul Baltasar Garzon a decis că patru din cei cinci membri ETA, reţinuţi sâmbătă, să fie închişi pe o perioadă nedeterminată. Poliţia spaniolă i-a reţinut pe ei cinci în ultima operaţiune antiteroristă din Tara Bascilor, după arestarea din Franţa a şefului militar ETA. După primele investigaţii, arestaţii urmau să formeze un comando în Alava cu obiectivul de a comite un atentat în următoarele săptămâni, cu ocazia învestiturii lui Patxi Lopez.

“FMI spune că la mijlocul acestui an va trece greul crizei economice din Spania” , anunţă “El Pais”

“Spania traversează în această perioadă cea mai grea etapă a crizei economice, de la sfârşitul anului 2008 şi până în iunie, 2009” a precizat economistul Fondului Monetar International (FMI) pentru Spania, Bob Traa. FMI prevede o reducere a PIB spaniol cu 3% în anul 2009 şi o lentă recuperare în urma crizei economice, începând cu anul 2011. Tot FMI precizează că în Spania vor fi peste patru milioane de şomeri. Potrivit FMI se va produce cea mai accentuată cădere a economiei mondiale de după Război.

“Pensiile sunt asigurate până în 2025, potrivit lui Corbacho” , informează ziarul “ABC”

Ministrul Muncii din Spania, Celestino Corbacho a asigurat în faţa Congresului că în următorii 15 ani, spaniolii nu trebuie să-şi facă griji pentru pensii. “În Pactul de la Toledo, vorbim de anul 2020, şi chiar de anul 2025”, a spus ministrul. Aceste declaraţii au fost făcute, după ce, în urmă cu câteva zile, Guvernatorul Băncii spaniole a făcut câteva previziuni referitoare la deficitul pe care-l va înregistra Sistemul de Asigurări Sociale din Spania în anul 2009.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite