FMI: Bugetul pe 2012, prea subţire pentru populisme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele din Uniunea Europeană îi determină pe experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) să reducă prognozele de creştere economică şi pentru România, astfel că bugetul pe care-l va avea Bucureştiul la dispoziţie anul viitor va fi tot unul de austeritate.

Iar un buget restrâns presupune în primul rând prudenţă, astfel că mult-discutatele creşteri de salarii sau de pensii ori reduceri ale contribuţiilor sociale sunt puse sub semnul întrebării. Acest mesaj a fost reiterat, ieri, de către Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, care spune - într-un interviu pentru HotNews - că va fi „foarte puţin spaţiu pentru noi iniţiative în bugetul pe 2012". Or, principala „iniţiativă" bugetară, cerută insistent de oamenii de afaceri, este reducerea fiscalităţii ce apasă asupra forţei de muncă, respectiv a contribuţiilor de asigurări sociale.

Însă la Palatul Victoria reducerea acestor contribuţii este interpretată ca factor de scădere a veniturilor care ar provoca mărirea deficitului bugetar, iar ratarea ţintei de deficit este practic exclusă în negocierile cu FMI. Altfel spus, reducerea CAS ar fi o măsură prea riscantă pentru Guvern. „Autorităţile rămân profund angajate să realizeze ţinta de deficit agreată pentru 2012. Orice deviere de la această ţintă ar necesita aprobare la nivel ministerial din partea UE.

Obiectivul face parte din angajamentul asumat de România prin Procedura de Deficit Excesiv", a spus oficialul FMI, lăsând astfel să se înţeleagă că bugetul pe anul viitor nu va lăsa loc nici pentru măriri de pensii sau salarii, nici pentru reducerea CAS. Franks a mai arătat că „suntem pe cale să revizuim prognoza de creştere economică şi vom anunţa rezultatele la finalul următoarei noastre misiuni". 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite