FMI sud-american: şapte ţări din America Latină au înfiinţat Banca Sudului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI sud-american: şapte ţări din America Latină au înfiinţat Banca Sudului
FMI sud-american: şapte ţări din America Latină au înfiinţat Banca Sudului

Şapte ţări din America de Sud au semnat sâmbătă seară, în Venezuela, actele de înfiinţare a Băncii Sudului, proiect abandonat în 2007.

Preşedinţii celor şapte state - Venezuela, Brazilia, Bolivia, Ecuador, Argentina, Uruguay şi Paraguay - au parafat documentul în seara primei zile de desfăşurare a celui de-al doilea summit al Americii de Sud şi Africii (ASA), care ia sfârşit duminică la Porlamar (în nord-estul Venezuelei).

Preşedinta Chile, Michelle Bachelet, a asistat ca observator la semnare şi a spus că ţara sa se va alătura "curând" proiectului. Potrivit preşedintelui venezuelean, Hugo Chavez, capitalul total de înfiinţare este de 20 miliarde dolari (14 miliarde euro). Banca va avea sediul la Caracas şi două sucursale, la Buenos Aires şi în Bolivia.

Chavez le-a propus omologilor săi africani să creeze o instituţie financiară biregională. "În viitor, vom crea o structură de finanţare (ce va consta din Banca Sudului şi o bancă africană similară): banca Sud-Sud sau banca ASA. Ştiu şi numele: Bancasa", a precizat liderul socialist.

Pe 9 decembrie 2007, cele şapte ţări au anunţat lansarea acestui proiect şi l-au prezentat ca pe o ripostă a Americii de Sud la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Banca urma să finanţeze proiectele de dezvoltare din regiune şi trebuia să îşi înceapă activitatea din 2008, dar semnarea de către preşedinţi a actului oficial de înfiinţare a fost amânată constant din cauza neînţelegerilor permanente legate de detaliile prevăzute în document.

În 2007, precursorii declarau că speră să obţină în timp aderarea altor cinci ţări din regiune: Chile, Peru, Columbia, Surinam şi Guyana.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite