Tănăsescu: Scopul unui acord politic cu FMI este bugetul pe 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tănăsescu: Scopul unui acord politic cu FMI este bugetul pe 2010
Tănăsescu: Scopul unui acord politic cu FMI este bugetul pe 2010

Angajamentul politic larg în faţa FMI are ca scop esenţial adoptarea, în regim de urgenţă, a proiectului de buget pe 2010, potrivit reprezentantului României la Fond, Mihai Tănăsescu.

Chiar dacă board-ul FMI de la Washington nu încheie înţelegeri politice, un consens intern la acest nivel ar demonstra gradul de angajament al clasei politice cu privire la acordul stand-by.

"Consensul politic are o însemnătate foarte mare, dintr-o perspectivă simplă: adoptarea, în regim de urgenţă, a proiectului de buget pe 2010", a declarat, pentru "Adevărul", oficialul FMI. "Acest consens politic va certifica faptul că, indiferent de evoluţiile de pe scena politică, reformele asumate de România vor fi duse la îndeplinire", a precizat Tănăsescu.

Modificarea acordului, aproape sigură

Oficialul a adăugat că o amendare a actualului acord este posibilă şi că o întârziere cu o lună a indicatorilor de performanţă nu ar fi de neacceptat, mai ales în condiţii de criză. "Acordul este unul activ, se adaptează pe parcursul derulării lui, fără a se abate însă de la principiile mari pe care a fost creat. O amânare cu o lună, să zicem, a criteriilor de performanţă nu ar fi o dramă", a spus Tănăsescu.

În privinţa principiilor definitorii ale acordului, reprezentantul României la FMI a spus că acestea rămân respectarea ţintelor de deficit pe 2009, 2010 şi 2011, reformarea companiilor publice, adoptarea unei legi unice a pensiilor în sistemul public - sustenabilă pe termen lung - reducerea cheltuielilor publice, dar şi adoptarea legii responsabilităţii fiscale.

"Indicatorii de performanţă de la sfârşitul lunii septembrie au fost îndepliniţi, chiar dacă există unele întârzieri. Date privind nivelul arieratelor în economie nu sunt disponibile în acest moment, dar este de aşteptat ca acestea să fie urgent corectate", a adăugat Tănăsescu.

România a atins, pe primele nouă luni, un deficit al bugetului general consolidat de 5,1% din PIB, sub ţinta convenită cu FMI, de 5,4% din PIB. Pe întreg anul 2009, statul nu trebuie să depăşească un deficit bugetar de 7,3% din PIB, pentru a respecta unul dintre principiile acordului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite