FMI eliberează României a doua tranşă de împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI eliberează României a doua tranşă de împrumut
FMI eliberează României a doua tranşă de împrumut

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a încheiat, ieri, prima evaluare a performanţelor economice înregistrate de România în cadrul acordului stand-by. În urma dezbaterilor, executivii instituţiei au decis să elibereze imediat 1,85 miliarde de euro.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, este vorba despre 1,718 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), ce înseamnă aproximativ 1,854 miliarde de euro. Totodată Comitetul Executiv al FMI a aprobat cererea ţării noastre de a nu lua în calcul criteriul de perfomanţă privind datoriile interne ale statului, acumulate până la finele lunii iunie.

Cu cea de-a doua tranşă de împrumut, suma eliberată în cadrul acordului de împrumut se ridică la 6,088 miliarde DST, aproximativ 6,570 miliarde de euro. Acordul stand-by cu România a fost aprobat la 4 mai 2009, pentru un împrumut total de 11,443 miliarde DST, aproximativ 12,348 miliarde de euro. 

Obiective şi condiţii noi

În urma discuţiilor din Comitetul Executiv, directorul prim-adjunct al FMI, John Lipsky, a apreciat că autorităţile de la Bucureşti au făcut eforturi considerabile pentru implementarea reformelor structurale. "În ciuda scăderii economice accentuate, produse începând cu luna mai - perioada semnării acordului - implementarea reformelor a fost puternică", a spus Lipsky.

Cu toate acestea, oficialul este de părere că se impune o regândire a acordului iniţial, din perspectiva măsurilor de contracarare a crizei. "Cu toate acestea, evoluţia negativă a economiei, peste aşteptări, cere o recalibrare a măsurilor. Acestea trebuie să constituie un echilibru între reacţia pe termen scurt de contracarare a efectelor crizei economice şi obiectivele de reformă pe termen mediu", a declarat Lipsky.

Declaraţia executivului FMI confirmă declaraţiile făcute ieri, pentru "Adevărul", de reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu. Acesta a precizat că boardu-ul va aduce noi recomandări Guvernului de la Bucureşti, ce s‑ar putea institui în noi condiţionalităţi ale acordului de finanţare. „Acordul este flexibil, dar ţine cont de principiile stabilite la început. Pot fi adăugate condiţionalităţi suplimentare“, a adăugat Tănăsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite