FMI avertizează că măsurile populiste pot afecta credibilitatea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se află în parametrii agreaţi cu Fondul Monetar Internaţional la semnarea împrumutului extern, însă măsurile populiste din anul electoral ar putea să-i afecteze rapid credibilitatea, a declarat reprezentantul în regiune al FMI, Tonny Lybek, citat de Reuters.

O misiune a experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) va veni în România la începutul lunii august pentru a evalua progresul ţării, înainte de aprobarea celei de-a doua tranşe din împrumutul semnat cu FMI.

Citiţi şi:

Geoană: deficitul bugetar ar putea depăşi în acest an nivelul convenit cu FMI
FMI şi CE ar putea bloca următoarele tranşe pentru România - analişti
Deficitul bugetar a ajuns la 2,7% din PIB în primul semestru, sub ţinta convenită cu FMI

Bugetul general consolidat a avut un deficit de 2,7% din PIB în perioada ianuarie-iunie, încadrându-se în ţinta fixată.

„Datele preliminare arată că România se află în termenii negociaţi, dar o concluzie finală va fi luată după prima evaluare a programului”, a spus Lybek.

Ca parte a acordului, România trebuie să facă reforme în sectorul public, precum transparentizarea politicii salariale şi eficiencizarea cheltuielilor bugetare.

Lybek a mai spus că reculul de 6,2% a produsului intern brut din primul trimestru, mai mare decât se estima, ridică provocări bugetare care ar putea necesita o revizuire a eficienţei privind modul în care se colectează taxele şi o prioritizare a viitoarelor cheltuieli.

Pentru al doilea trimestru, expertul nu exclude o nouă „deteriorare” a PIB-ului, comparativ cu estimările anterioare ale Fondului.

Marea provocare: deficitul bugetar

„Măsurile populiste ar putea fi tentante, dar sunt extrem de periculoare pentru stabilitatea economică, întrucât pot afecta rapid credibilitatea. Apreciem că, până acum, Guvernul a decis să reziste acestor presiuni”, a mai spus oficialul FMI.

Întrebat dacă şi României i se va putea acorda facilitatea de a majora ţinta deficitului bugetar faţă de cea agreată iniţial, cum s-a întâmplat în cazul Ungariei, Lybek a spus:

„România şi Ungaria sunt ţări diferite, care au provocări diferite. Totuşi, vă rog să notaţi că România deja are un deficit bugetar de 4,6% din PIB. Cadrul macroeconomic ar putea fi revizuit în august, iar, până atunci, orice discuţii privind modificarea deficitului bugetar sunt simple speculaţii”.

Mircea Geoană, preşedintele PSD, a declarat ieri că Guvernul ar putea avea în vedere majorarea ţintei deficitului bugetar pentru acest an, în cazul în care situaţia economică se agravează

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite