Traian Băsescu: România nu va îndeplini parametrii fixaţi cu FMI pentru 31 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu: România nu va îndeplini parametrii fixaţi cu FMI pentru 31 decembrie
Traian Băsescu: România nu va îndeplini parametrii fixaţi cu FMI pentru 31 decembrie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că România nu poate îndeplini parametrii fixaţi în acordul cu FMI pentru finele anului. Potrivit şefului statului, scăderea economiei va fi mai mare decât cea convenită, de minus 4%.

Băsescu a apreciat că "la FMI se va găsi foarte multă înţelegere" pentru că reprezentanţii Fondului sunt specialişti, iar România poate demonstra că nu poartă vina căderii economiei.

Potrivit şefului statului, cauzele sunt căderea pieţelor externe şi reducerea consumului intern, pentru că românii au devenit mai prudenţi şi economisesc banii.

Băsescu a adăugat că deficitul bugetar trebuie menţinut "undeva la 4,6% din PIB" pentru a putea adera la zona euro în 2014.

"Nu se pune problema să întrerupem acordul cu FMI. Parametrii primelor 6 luni arată că România a rămas în angajamentele, în acordul cu Fondul. (...) Ce putem anticipa este că nu vom putea să ne îndeplinim parametrii fixaţi în acord pentru 31 decembrie. (...) Cel mai serios motiv este că vom avea o cădere economică mai mare decât cea estimată, decât - 4%", a spus Băsescu la RRA.

Preşedintele a explicat că încasările la buget vor fi mai mici deci deficitul bugetar va fi mai mare şi "atunci trebuie găsite formule de compensare a deficitului pentru a rămâne totuşi undeva la 4,6% din PIB, avem tot interesul să ne menţinem în parametri pentru a intra în zona euro la 1 ianuarie 2014".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite