Prima evaluare a FMI va avea loc între 29 iulie şi 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima evaluare a FMI va avea loc între 29 iulie şi 10 august
Prima evaluare a FMI va avea loc între 29 iulie şi 10 august

Vizita misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru prima evaluare a Programului Economic convenit cu guvernul de la Bucureşti va începe miercuri, 29 iulie. Concluziile se aşteaptă a fi comunicate la 10 august, când prima evaluare a delegaţiei conduse de Jeffrey Franks va lua sfârşit.

Scopul misiunii este pregătirea unui raport de evaluare a Programului Economic agreat de România şi sprijinit de  FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi de alte instituţii internaţionale, se arată într-un comunicat al organizaţiei cu sediul la Washington.

Comitetul Executiv al FMI va dezbate acest raport, cel mai probabil, în cea de-a doua jumătate a lunii septembrie, dar o dată finală nu a fost comunicată deocamdată. 

Cea de-a doua tranşă a împrumutului - de aproximativ 1,9 miliarde de euro - va putea fi eliberată în funcţie de rezultatele acestei prime evaluări. Delegaţii misiunii FMI se vor întâlni cu autorităţile române, cu reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor şi ai băncilor. Reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale vor lua parte la unele dintre întâlniri, se mai arată în comunicatul FMI.

România vrea, deja, renegocieri

Coaliţia de guvernare a mandatat, luni, o echipă formată din şase miniştri, pentru a negocia cu reprezentanţii FMI şi ai CE majorarea plafonului de garanţii guvernamentale şi a sumelor alocate pentru investiţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi majorarea deficitului bugetar acceptat.

Din echipa guvernamentală care va participa la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) vor face parte miniştrii Gheorghe Pogea (Finanţe), Radu Berceanu (Transporturi), Adriean Videanu (Economie), vicepremierul Dan Nica (Administraţie şi Interne), Constantin Niţă (IMM) şi Marian Sârbu (Muncă). Membrii echipei au fost desemnaţi de premierul Emil Boc, a precizat Flutur.

Şeful Executivului a declarat recent că vrea să negocieze cu CE şi FMI alocarea unor sume mai mari pentru investiţiile în infrastructură, care să nu fie luate în calcul la stabilirea deficitului, pentru că România poate să respecte indicatorii stabiliţi cu cele două instituţii, dar riscă să nu realizeze investiţiile propuse. Boc a anunţat şi că măsura neimpozitării profitului reinvestit trebuie discutată mai întâi cu cele două organisme internaţionale, pentru ca aplicarea acesteia să nu afecteze deficitul bugetar negociat în acordul de finanţare.

În ceea ce priveşte garanţiile de stat, limita valorică a acestora a fost stabilită la 6 miliarde de lei (circa 1,5 miliarde de euro) pentru anul 2009, potrivit OUG privind rectificarea bugetară, adoptată în luna aprilie.

Deficit bugetar peste aşteptări

Unii membri ai Cabinetului au estimat, în ultima perioadă, că deficitul bugetar al României va depăşi valoarea negociată cu FMI şi CE la momentul contractării împrumutului extern de aproape 20 de miliarde de euro. Astfel, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus că se aşteaptă la un deficit de aproximativ 7% din PIB până la finalul acestui an, în condiţiile în care economia se va comprima cu circa 6%. Ministrul Finanţelor estima, la jumătatea lunii iulie, că economia României s-ar putea contracta în acest an cu 6,5-7,1%.

Guvernul şi-a asumat o ţintă de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde de lei - pentru acest an. FMI a fixat României ţinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde de lei la finalul trimestrului al doilea şi maximum 18,6 miliarde de lei pentru al treilea trimestru

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite